ICSE logo

Mer än 1700 forskare i Software Engineering samlades i Göteborg

​International Conference on Software Engineering, ICSE, är den största vetenskapliga konferensen inom programvaruutveckling. I år hålls konferensens för första gången i Skandinavien när ICSE slår upp portarna på Svenska Mässan i Göteborg den 27 maj.

Ivica Crnkovic, professor i Software Engineering på Chalmers, är ordförande för organisationskommittén av årets ICSE. Han beskriver det som ett hedersuppdrag att få vara med och organisera en så välkänd och viktig konferens.

– ICSE är en konferens med stark koppling till industrin och har som mål att samla alla som är intresserade av Software Engineering. På plats kommer vi både ha framstående forskare från hela världen, som kommer att presentera nya forskningsrön, men även stora och små företag inom branschen. För mig är det ytterst hedrande att ha en ledande roll i detta, det är inte många som får chansen, säger Ivica Crnkovic.

Dubbla jubileum
Årets upplaga är dessutom speciell, i år är det två jubileum som uppmärksammas. ICSE firar sin 40:e upplaga samtidigt som Software Engineering som disciplin firar 50 år. Disciplinen introducerades på den berömda NATO Software Engineering Conference 1968 i Garmisch, Tyskland. Till årets jubileum har flera högprofilerade talare bokats som keynote speakers och en av dem är Margaret Hamilton – en legend inom Software Engineering som utvecklade mjukvaran som styrde och kontrollerade Apolloprogrammets rymdraketer.

– Det är fantastiskt kul att Margaret Hamilton kommer hit! Hon var först i världen med att utveckla den mjukvara som krävs för att en raket ska kunna navigera och landa på månen, så hon är verkligen en pionjär. Hon var väldigt entusiastisk när vi kontaktade henne och med hennes erfarenhet kommer hon bidra med intressanta insikter och kunskap, säger Ivica Crnkovic.

Rekordstor i år
I år blir konferensen den största i sin 40-åriga historia. Mer än 1700 deltagare från hela världen har registrerat sig. Internationella forskare lockas till Sverige, delvis tack vare vårt starka samarbete mellan industri och akademi som gör oss till en förebild i många länder.

– ICSE är en unik konferens inom sitt område och nu när den för första gången hålls i Skandinavien är det ett utmärkt tillfälle för skandinavisk och svensk industri att visa upp sig och knyta kontakter. ICSE kan liknas vid ett OS i den här branschen, så det är en väldigt stor händelse!

Konferensen arrangerades mellan den 27 maj till den 2 juni och erbjöd 30 workshops, sex stycken “co-located events”, och huvudkonferensens tre dagar med prominenta talare och mer än 500 presentationer.
Software engineering (på svenska programutveckling) handlar om att utveckla programvarusystem, eller s.k. program-intensive systems. Det finns få moderna produkter som inte innehåller programvara, och det är programvara som främst styr produktutvecklingen idag – självkörande bilar, tillverkningsindustri, sjukvård, energisektorn är bara några områden där programvaruutveckling spelar en avgörande roll. 

Organisationskommittén välkomnar dig till ICSE 2018:

Publicerad: to 24 maj 2018. Ändrad: to 07 jun 2018