Presstraff GoCo Active
​Pressträff på GoCo Arena. Från vänster: Joel Ambré, Martin Fagerström (Chalmers), Erik Selin, Henrik Lundqvist, Eva Wiberg,  Agneta Holmäng, Torbjörn Lundh (Chalmers), Anders Holmén, Christian Cederholm och Jacob Torell.  ​​​​​

Foto: ​GoCo Health Innovation City

GoCo Active – samverkan för framtidens hälsa

​​Chalmers, Göteborgs universitet och den tidigare ishockeystjärnan Henrik Lundqvist är några av de parter som står bakom den nya satsningen på idrottsforskning och framtidens hälsa – GoCo Active.
Satsningen görs med GoCo Health Innovation City vid AstraZeneca i Mölndal som bas. Ett life sciencekluster under tillväxt där näringslivet och akademin redan arbetar nära varandra. Med GoCo Active etableras en samverkansplattform som ska bidra med forskningsbaserad kunskap, både för att stärka hälsan hos allmänheten och för ge elitidrottare bästa möjliga förutsättningar.

– GoCo Active skapar en arena för samarbeten och möten mellan forskare, studenter, idrottare och allmänheten, säger Stefan Bengtsson, rektor och vd på Chalmers tekniska högskola.

– Som riksidrottsuniversitet och med forskning i skärningspunkten mellan hälsa och teknik ligger Chalmers verksamhet väl i linje med vad vi vill göra inom projektet. Att få bidra till förbättrad hälsa och en utveckling inom det området känns både viktigt och roligt.

GoCo Active ska fungera som mötesplats. Konkret innebär detta att det uppförs en ny byggnad i direkt anslutning till GoCo:s övriga satsning i Mölndal. Det ska också skapas en digital plattform.

​– ​Vi behöver möta hälsofrågorna i samhället med ny teknik, innovativa lösningar och ny kunskap säger Martin Fagerström, biträdande professor och verksam inom Chalmers styrkeområde Hälsa och teknik.

– Morgondagens hälsovård utvecklas just nu och det sker i skärningspunkten mellan forskare, praktiker i vården, näringslivet och individer i behov av vård. Den forskningen är en viktig del av Chalmers bidrag i det här samarbetet.

Förutom Chalmers, Göteborgs Universitet och Henrik Lundkvist står Next step group, Vectura Fastigheter​, Balder och Astrazeneca bakom satsningen.

Bildtexter:

På den övre bilden: Stefan Bengtsson, rektor och vd på Chalmers. Foto: Anna-Lena Lundqvist​.

På den undre bilden: Martin Fagerström, biträdande professor och vice styrkeområdesledare inom Chalmers styrkeområde Hälsa och teknik, och Henrik Lundqvist. Foto: ​GoCo Health Innovation City.

Sidansvarig Publicerad: ti 04 jan 2022.