Området fokuserar på hur man planerar, bygger och förvaltar urbana och rurala områden och deras infrastruktur står inför kritiska utmaningar för att uppnå inkludering, trygghet, motståndskraft och hållbarhet.
Hur man planerar, bygger och förvaltar urbana och rurala områden och deras infrastruktur står inför kritiska utmaningar för att uppnå inkludering, trygghet, motståndskraft och hållbarhet. Urbanisering och den gröna omställningen är sammanflätade med intressekonflikter och med kort- och långsiktiga mål för livsmiljöer som främjar hälsa och välbefinnande.
Klimatanpassning av bostadsområden samt motståndskraftig infrastruktur för vatten, energi och transport är nödvändiga. Detta måste uppnås samtidigt som man tillhandahåller ekonomiskt överkomliga bostäder, tillgängliga grönområden, kulturellt inspirerande livsmiljöer och miljövänliga transportlösningar som löser mobilitetsbehov.
Profilen stödjer utvecklingen av kunskap och verktyg som omfattar de multifunktionella perspektiven inom infrastruktur och stadsplanering. Med sådan kunskap och sådana verktyg kan informerade samhällsbeslut fattas i den gröna omställningen och urbaniseringsprocesserna, för både nuvarande och framtida utmaningar.
Koppling till FN:s hållbarhetsmål
Denna profil kopplar till flera av FN:s hållbarhetsmål:
- SDG 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur: hållbar byggande av motståndskraftig infrastruktur
- SDG: 11 hållbara städer och samhällen: hållbart byggande och hållbar planering av bostäder, infrastruktur och transporter, samt återvinning av jordmaterial
Kontakt
- Universitetslektor, Stadsbyggnad, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik
- Biträdande professor, Teknisk akustik, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik