Studenter på exjobbsmässa
Masterstudenterna i global hälsa efterlyste mer övergripande projekt att skriva exjobb om, men fann mässan intressant. Från vänster: Alexandra Ingman, Clotilde Frade, Luisa Röttele, Ashley Mella Inoa, Arwa Izeldin och Mauricio Bustamante. Foto: Anna Rehnberg​​​​​

Första fysiska exjobbsmässan inom hälsa och teknik

​​För första gången kunde exjobbsmässan för studenter inom hälsa och teknik genomföras på plats på Medicinareberget. Ett koncept som gav mersmak för såväl studenter som handledare.
Ett livligt sorl på flera språk fyller hörsalen på Wallenbergs konferenscentrum. Det tystnar först när vicedekanen vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet, äntrar scenen.

– Hello everyone and welcome, hälsar Pelle Åberg, som tillsammans med utbildningsledare Marie Strandevall är värd för vårens exjobbsmässa.

Samarbete för att skapa tvärvetenskapliga projekt
Det är fjärde gången mässan genomförs men på grund av covidpandemin har de tidigare tillfällena varit digitala. Bakom mässan står Göteborgs universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Chalmers tekniska högskola.

– Syftet är att få till tvärvetenskapliga projekt och samverkan mellan hälsa och teknik, säger Marie Strandevall.

– Detta är ett bra sätt att skapa kontaktytor, säger Pelle Åberg.

Närmare ett trettiotal forskare presenterade projekt där en eller ett par masterstudenter kan få möjlighet att skriva sitt examensarbete. En del av de potentiella handledarna har flera projekt på gång. Varje forskare hade bara ett par minuter på sig att presentera sitt projekt och vilka kvalifikationer de helst ser hos studenter som söker. Det gick dock alldeles utmärkt.

Ann-Sofie Cans, docent i kemi och kemiteknik och styrkeområdesledare för Hälsa och teknik på Chalmers, handleder gärna någon masterstudent med naturvetenskapliga kunskaper.
Chans att mingla
När samtliga presentationer var avklarade hade studenterna fått upp ögonen för allt ifrån hur man utvecklar metoder för att mäta luftförorenande partiklar, till analys av gångmönster hos äldre med hjälp av radar.

Minst lika viktigt och efterlängtat, efter pandemiårens alla digitala möten och distansundervisning, var minglet som följde. Där fick studenterna möjlighet att ställa frågor till forskarna. Vid skärmen med texten ”Using machine learning to find gene interactions causing preterm birth” stod Julius Juodakis från avdelningen för obstetrik och gynekologi och svarade på frågor från Setareh Jafargholizadeh, som studerar bioteknologi vid Chalmers.

– Vi söker en student som har goda kunskaper i genetik och är beredd att lära sig maskininlärning, alternativt en student som kan maskininlärning och vill lära sig genetik, säger Julius Juodakis.

Det skulle kunna vara något för Setareh. En annan som finner Julius projekt intressant är Obed Nahimiyimana, som studerar matematisk statistik vid Göteborgs universitet.  
– Statistik kan appliceras på väldigt många områden, säger han.

– Biomedicin ger goda möjligheter för studenter med olika bakgrund och inriktning, till exempel bioteknologi och statistik, säger Julius Juodakis.

Inkludera studenter från olika ämnesområden
Vid ett bord står sex studenter, som läser masterprogrammet i global hälsa.

– Det var väldigt intressant, men svårt att hitta något som passade oss. Det är lite för specialiserat. Vi är intresserade av större frågor som folkhälsa, pandemier och antibiotikaresistens, säger Alexandra Ingman.

Kanske borde de prata med Åsa Torinsson Naluai, som höll en mer generell presentation om det tvärvetenskapliga SciLifeLab i Göteborg och avslutade med orden: ”Vill ni veta mer så kom och prata med mig efteråt.” Det har Sheila Sgozi, som studerar folkhälsovetenskap och ska skriva en master om ett år, gjort.

– Jag vill ta reda på vad det finns för valmöjligheter redan nu och Åsa förklarar så bra vad som kan passa min inriktning.

 – Om vi ska komma framåt i forskningen behöver vi inkludera studenter från många olika ämnen, säger Åsa Torinsson Naluai, som själv har både molekylärbiologisk och medicinsk bakgrund.

Planerar ny mässa till hösten
När studenterna droppat av dröjer sig flera av forskarna/handledarna kvar.

– Det här blev ett bra tillfälle för handledarna att mingla också. De är inte bara ute efter duktiga studenter utan har glädje av att träffa varandra, säger Marie Strandevall.

– Det har fungerat väldigt bra att ha de första tre exjobbsmässorna digitalt och det ska bli spännande att se utvärderingen när vi nu äntligen kunde ha en fysisk mässa, säger Ann-Sofie Cans, docent på institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers och en av initiativtagarna bakom mässan. Förhoppningsvis kan vi arrangera en fysisk mässa även till hösten då Chalmers står som värd.

Text och foto: Anna Rehnberg, på uppdrag av Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet
Sidansvarig Publicerad: sö 26 jun 2022.