​Älvkarlebyfallen i Dalälven. Fotograf: Hansa Blomberg​​​
Älvkarlebyfallen i Dalälven. Fotograf: Hansa Blomberg​​​

Vattenkraftens roll i ett framtida energisystem

Här är inspelningen av webbinariet: Vattenkraftens roll i ett framtida energisystem 
Webbinariet hölls den en 14 september, 2021. Arrangör: Chalmers styrkeområde Energi. I panelen medverkade forskare och aktörer inom energibranschen.
Webbinariet är 1 timma och 45 minuter långt. 
Det är uppdelat i två delar. Ta del av det på play.chalmers.se.  Del 1 och del 2.

Info om webbinariet:
Vattenkraften har funnits i dryga hundra år, och gör idag närmare halva jobbet för att vi i Sverige ska ha konstant tillgång på el. Men med vind- och solenergins framsteg utsätts vattenkraften för nya prövningar, och hur ser utvecklingen för vattenkraften ut framöver kopplat till EUs nya direktiv och miljölagstiftning? 
På webbinariet medverkar forskare och aktörer inom energibranschen och ger olika perspektiv på vattenkraftens roll , och vad som krävs för att den ska vara den reglerande tekniken för sol- och vindkraft i ett framtida energisystem.

Program och talare:

  • Moderator Anders Ådahl, Chalmers styrkeområde energi.
  • ”Hur länge håller en damm och andra utmaningar för Vattenkraften”, Fredrik Engström, finanschef och forsknings- och utvecklingsansvarig för vattenkraft, Vattenfall.
  • "Vattenkraftens framtida roll i ett förnyelsebart energisystem", Lisa Göransson, Forskarassistent, Rymd-, geo- och miljövetenskap, energiteknik, Chalmers.​
  • Vattenkraftens flexibilitet ur ett systemperspektiv",  Hanna EK Fäldt, Doktorand, Rymd-, geo- och miljövetenskap, Fysisk resursteori, Chalmers.

  • "Hur påverkas vattenturbiner i rollen som reglerkraft", Håkan Nilsson, Professor, Mekanik och maritima vetenskaper, Strömningslära, Chalmers.
  • "Branschens utmaningar för hållbar energiproduktion", Anna Jivén, VD/CEO Vattenkraftens Miljöfond Sverige AB.
  • Frågestund och paneldiskussion
Språk: Svenska


Sidansvarig Publicerad: ti 28 sep 2021.