Hanna Nohlert
​Hanna Nohlert, kontrollingenjör på Hitachi ABB Power Grids. ​ Foto: Kim Norman

Hannas koder stärker elnätet

​Hanna Nohlert kom till Hitachi ABB Power Grids via fordonsindustrin och Volvo Cars. I grunden har hon en ingenjörsexamen från Chalmers, där hon läste Automation- och mekatronikprogrammet. Nu knackar hon kod som får elnät runt om i världen att fungera. 
I den amerikanska mellanvästern ska en stor stålindustri dra igång sina energislukande ugnar. Samtidigt integreras förnybara energikällor på den afrikanska landsbygden för att ge fler människor tillgång till elektricitet. Det här, plus väldigt mycket annat som händer dygnet runt över hela jordklotet, innebär stora påfrestningar för elnäten.  

"Det är häftigt att få jobba med stora produkter och sofistikerade system som säkerställer elkvaliten vilket minskar störningarna i elnätet. Det gör vi med hjälp av både hårdvara och mjukvara; mitt jobb handlar dels om mjukvarukodning och att bygga upp kontrollsystem, men också om att få våra system att samverka med den fysiska hårdvara som vi styr i kundens anläggning”, säger Hanna Nohlert, kontrollingenjör på Hitachi ABB Power Grids. Sidansvarig Publicerad: on 28 apr 2021.