Preem CCS
​Ta del av webbinariet och presentationerna.​ I maj, 2020, startade Sveriges största testanläggning för infångning av koldioxid på Preems raffinaderi i Lysekil. Utfallet av projektet ska underlätta för fler företag att använda tekniken och sänka sina koldioxidutsläpp. Foto: Patrik Olsson​​​​.​

Halvvägs till CCS - Hur når vi hela vägen fram i tid?

Den 25 november bjöd  parterna som samverkar i projektet ”Preem CCS”, på ett webbinarium om nya insikter och kunskaper om de tekniska, ekonomiska och politiska utmaningar som kvarstår innan storskalig CCS kan bli verklighet.​​​​ Här kan du ta del av webbinariet och presentationerna.
År 2050 ska Europa vara världens första klimatneutrala kontinent. För att nå målet krävs att alla sektorer minskar sina klimatutsläpp. För industrin har infångning och lagring av koldioxid, CCS (Carbon Capture and Storage), seglat upp som en av de viktigaste åtgärderna för att minska industriutsläppen på kort och lång sikt. På sikt kan CCS bli en avgörande teknik för att nå negativa utsläpp. ​

2019 inleddes projektet ”Preem CCS”. Inom projektet ska hela värdekedjan för CCS utvärderas; från infångning av koldioxid vid Preems raffinaderi i Lysekil, till lokal mellan-lagring och transport till den slutliga lagringsplatsen utanför den norska västkusten.

Projektet har passerat halvtid, och i samband med detta presenteras halvtidsresultat med nya insikter och kunskaper om de tekniska, ekonomiska och politiska utmaningar som kvarstår innan storskalig CCS kan bli verklighet.

Projektet är ett samarbete mellan Preem, Aker Carbon Capture, Chalmers tekniska högskola, Equinor och norska forskningsinstitutet SINTEF. Svenska Energimyndigheten och norska utvecklingsprogrammet CLIMIT bidrar med finansiering.

Ta del av webbinariet på Chalmers Play

Program och presentationer:

Sidansvarig Publicerad: ti 01 dec 2020.