Podcast SO Energi
Foto: Tumisu från Pixabay 

Energipodden – Nya möjligheter för energilagring

Vi har fått en pratstund med Håkan Nilsson, professor i strömningslära på institutionen för Mekanik och maritima vetenskaper. Hans huvudsakliga forskningsområde är inom vattenkraft, för vilket förutsättningarna nu tar nya riktningar i och med att sol- och vinkraft expanderar. EU har beviljat pengar till ett projekt,där universitet och industri tillsammans ska utveckla ny teknik för havsvattenbaserad energilagring. 
​​– Det här ska bli spännande. Lagring av energi är en av de viktigaste framtidsfrågorna. Hela projektet samordnas från TU Delft i Nederländerna där jag var gästprofessor fram till årsskiftet. I Holland är de framåt och duktiga inom området Coastal engineering. De har byggt upp hela sitt land genom att dämma upp havet, säger Håkan Nilsson.

Vattenkraften har funnits i dryga hundra år, och gör idag närmare halva jobbet för att vi i Sverige ska ha konstant tillgång på el. 
Efterfrågan ​på nya lösningar för energilagring ökar i takt med att väderkänslig förnybar energi expanderar. EU har därför beviljat pengar till ett projekt, ALPHEUS, där universitet och industri tillsammans ska utveckla ny teknik för havsvattenbaserad energilagring. Den ska möjliggöra att även låglänta områden, som Holland, kan använda havets vatten för att lagra energi. 

Redaktörer för energipodden är Julia Franzén och Ann-Christine Nordin.
Originalmusik: EleckTrick av Stefan Karlsson.
Ansvarig utgivare och projektledare: Maria Grahn.​

Vind- + solenergi= ny utmaning för vattenkraften
Strömningslära på Chalmers

Fakta:
Projektet heter ALPHEUS - Augmenting grid stability through Low-head Pumped Hydro Energy Utilization & Storage. Det är finansierat av EU, projektnummer 883553. Läs mer om projektet: 
Augmenting grid stability through Low-head Pumped Hydro Energy Utilization & Storage


Sidansvarig Publicerad: on 11 nov 2020.