vattenkraft
Älvkarlebyfallen i Dalälven. Fotograf: Hansa Blomberg​​​​​​​

Vattenkraftens roll i ett framtida energisystem

Vattenkraften har funnits i dryga hundra år, och gör idag närmare halva jobbet för att vi i Sverige ska ha konstant tillgång på el. Men med vind- och solenergins framsteg utsätts vattenkraften för nya prövningar, och hur ser utvecklingen för vattenkraften ut framöver kopplat till EUs nya direktiv och miljölagstiftning? 
Den 14 september, 12.00-13.45, välkomnar Chalmers styrkeområde Energi till ett webbinarium där forskare och aktörer inom energibranschen diskuterar och ger olika perspektiv på vattenkraftens roll , och vad som krävs för att den ska vara den reglerande tekniken för sol- och vindkraft i ett framtida energisystem.

Program och talare:

  • Moderator Anders Ådahl, Chalmers styrkeområde energi
  • ”Hur länge håller en damm och andra utmaningar för Vattenkraften”Fredrik Engström, finanschef och forsknings- och utvecklingsansvarig för vattenkraft, Vattenfall.
  • "Vattenkraftens framtida roll i ett förnyelsebart energisystem", Lisa Göransson, Forskarassistent, Rymd-, geo- och miljövetenskap, energiteknik, Chalmers.​
  • ”Vattenkraftens flexibilitet ur ett systemperspektiv",  Hanna EK Fäldt, Doktorand, Rymd-, geo- och miljövetenskap, Fysisk resursteori, Chalmers.
  • "Hur påverkas vattenturbiner i rollen som reglerkraft", Håkan Nilsson, Professor, Mekanik och maritima vetenskaper, Strömningslära, Chalmers.
  • "Branschens utmaningar för hållbar energiproduktion"Anna Jivén, VD/CEO Vattenkraftens Miljöfond Sverige AB.

Frågestund och paneldiskussion

Välkomna 
Maria Grahn, 
Director of Energy Area of Advance 

RELATERAT

Fakta.
Vattenkraften i Sverige Vattenkraft är förnybar, bidrar till liten klimatpåverkan i våra nordliga ekosystem och kan fungera som reservkraft för andra mindre reglerbara elproduktionsslag som sol och vind. Men som vattenkraften bedrivs i Sverige idag har den också negativ påverkan på de akvatiska ekosystemen. Mellan 1900 och 1950 anlades ett stort antal vattenkraftverk i Sverige, till en början längs sydsvenska älvar och senare i Norrland. Exempel på sydsvenska kraftverk är Jonsereds kraftstation (invigd 1901), Ebbes kraftstation (invigd 1906) och Olidans kraftverk (invigd 1910) i Göta älv. Olidans kraftverk, även kallad Trollhättans kraftstation var på sin tid "Sveriges nationalkraftverk". Idag står Vattenkraft för cirka 30 - 45 procent av produktionen av elektricitet i Sverige. De mest kraftproducerande älvarna är Lule älv i Norrbotten och Indalsälven som rinner genom Jämtland och Medelpad. De största vattenkraftverken finns i övre Norrland. Genom riksdagsbeslut är Kalix älv, Torne älv, Piteälven och Vindelälven skyddade från vidare utbyggnad. Vattenkraften har en nyckelroll för att balansera kraftsystemet. När andelen sol- och vindenergi ökar får vattenkraftens flexibilitet ökad betydelse, bland annat genom korttidsreglering. Källa: Energimyndigheten och Naturskyddsföreningen.
Kategori
Plats: Online
Tid: 2021-09-14 12:00
Sluttid: 2021-09-14 13:45

Sidansvarig Publicerad: må 13 sep 2021.