Digitala trakasserier och kränkningar

Trakasserier och kränkningar på nätet i olika former är i dag vanligt. Kränkningar på nätet kan spridas snabbt, enkelt och anonymt. Skillnaderna mellan vad som är privata grupper eller offentliga trådar är ibland svåra att tyda. Grundregeln är att det som inte är okej att säga och göra i verkliga livet inte heller ska vara accepterat på nätet. 

Alla typer av trakasserier och kränkningar som sker i samband med utbildning eller arbete bör du markera emot oavsett om det skett i lektionssalen, på fikarasten eller på internet och digitala plattformar. 
Även vid distansundervisning och arbete hemifrån har vi på Chalmers samma krav på gott bemötande. Tänk på att nyansskillnader är svårare att uppfatta via distans. Det som du tycker är skämtsamt skrivet i en chattråd kan andra läsa på ett helt annat sätt. 

Saker att tänka på vid distansarbete och -undervisning:

  • Vad du skriver har betydelse - Tänk på att någon annan läser det du skriver i chattar och i e-mail. Skriv enkelt och tydligt, och med respekt för mottagaren. Ett bra rikt märke är att inte skriv något i en publik chatt som du inte skulle kunna säga högt under en föreläsning eller på ett möte.
  • Visa förståelse och omtanke för personer i din närhet, även de du bara möter digitalt. Det finns risk för att samtalstonen upplevs som hårdare på våra digitala plattformar. 
  • Alla har inte samma digitala vana – var tålmodiga och hjälpsamma mot varandra i användandet av våra digitala plattformar och verktyg. 

Mer information om nätetikett

Här hittar du tips och råd på vad man kan göra om man blivit orättvist behandlad eller nedvärderad på nätet och om hur du har ett gott bemötande digitalt. 

Text: Sara Thornadtsson Chavarria

Sidansvarig Publicerad: ti 17 aug 2021.