Digitala trakasserier och kränkningar

Trakasserier och kränkningar på nätet i olika former är i dag vanligt. Kränkningar på nätet kan spridas snabbt, enkelt och anonymt. Skillnaderna mellan vad som är privata grupper eller offentliga trådar är ibland svåra att tyda. Grundregeln är att det som inte är okej att säga och göra i verkliga livet inte heller ska vara accepterat på nätet. 

Alla typer av trakasserier och kränkningar som sker i samband med utbildning eller arbete bör du markera emot oavsett om det skett i lektionssalen, på fikarasten eller på internet och digitala plattformar.
Även vid distansundervisning och arbete hemifrån har vi på Chalmers samma krav på gott bemötande. Tänk på att nyansskillnader är svårare att uppfatta via distans. Det som du tycker är skämtsamt skrivet i en chattråd kan andra läsa på ett helt annat sätt. 

Saker att tänka på vid distansarbete och -undervisning under pandemin:
• Det blir lätt ensamt  tänk på att bjuda till extra och se till att alla får var med ifall ni anordnar plugg-sessioner eller digitala fikaraster. För de personer som känner sig utanför i normala fall kan det bli extra besvärligt. 

• Det är en tuff tid – många personer har det jobbigt nu. Visa extra förståelse och omtanke för personer i din närhet, även de du bara möter digitalt.

• Alla har inte samma digitala vana – var tålmodiga och hjälpsamma mot varandra i användandet av våra digitala plattformar och verktyg. 

• Vad du skriver har betydelse - Tänk på att någon annan läser det du skriver i chattar och i e-mail. Skriv enkelt och tydligt, och med respekt för mottagaren. 


Mer information om nätetikett
*På Kränkt.se ges tips och råd på vad man kan göra om man blivit orättvist behandlad på nätet, till exempel att någon har skrivit något nedsättande på ett forum eller kanske lagt upp en bild. Text: Sara Thornadtsson Chavarria

Sidansvarig Publicerad: fr 13 nov 2020.