Genom en titanskruv förankrad i skallbenet, s.k. osseointegration, kan ljudvibrationer ledas till innerörat och ge personer med hörselnedsättning en helt naturlig ljudupplevelse. Teknologin har utvecklats vid Chalmers under lång tid - den första patienten opererades 1977 och den första prototypen utvecklades av professor Bo Håkansson i hans doktorandprojekt under åren därefter. Sedan dess har tekniken successivt utvecklats, förfinats och utvärderats i flera doktorandprojekt vid Chalmers. Främst bör nämnas Peder Carlsson som var med i projekts tidigare skeden. Nu har över 100 000 patienter blivit hjälpta och tekniken har aldrig spridits så snabbt som idag.
För en person med en mekanisk hörselskada, orsakad av t ex kronisk öroninflammation, bensjukdom eller medfödd missbildning, kan en benförankrad apparat förbättra hörseln dramatiskt. Konventionella hörapparater, som kompenserar för neurologiska problem i innerörat, fungerar sällan bra för patienter med dessa problem.
Grunden till projektet kommer ifrån professor Per-Ingvar Brånemark, som upptäckte att en titanskruv kunde ”växa fast” i ben, d.v.s. osseointegreras, redan på 1960-talet. I forskningen kring BAHA har professor Bo Håkansson haft ett nära och långvarigt samarbete med öronläkaren docent Anders Tjellström vid öronkliniken på Sahlgrenska sjukhuset.
Bild: En titanskruv förankras i skallbenet och leder ljudvibrationer till innerörat. Illustration: Oticon Medical
Läs mer:
http://www.chalmers.se/sv/institutioner/s2/nyheter/Sidor/BAHA-film.aspx
Brånemark Osseointegration Center, SU Sahlgrenska , Chalmers