Så kan superhjältarna bli mer klimatsmarta - professor Björn Sandén på Chalmers ger råd
Ger Stålmannen klimatråd. Superhjältar är inte speciellt klimatsmarta, visar forskning från Stanford. Men råd finns. I en artikel på forskning.se tipsar Chalmersprofessorn Björn Sandén om hur superhjältarna kan minska sin miljöpåverkan.

Så kan superhjältarna bli mer klimatsmarta

​Batman borde köpa second hand, Firebird satsa på biobränsle och Stålmannen kan gärna gå ner i vikt. Superhjältarna sabbar planeten - men professor Björn Sandén på Chalmers vet hur de kan bli mer klimatsmarta.
​Att vara en superhjälte är inte bara farligt och dyrt, det är också jättedåligt för planeten. Hur mycket energi drar Ironmans raketskor, hur bränsleeffektiv är Batmobilen och vad består Spindelmannens väv av?
 
Frågorna ställs i en artikel på Vetenskapsrådets webbsajt forskning.se, som utgår från Stanfordforskaren Miles Traers projekt ”The Carbon Footprint of Superheroes”.
 
I en tid då alla pratar koldioxidutsläpp och klimatförändring bestämde sig Miles Traer för att ta reda på exakt hur klimatsmarta nio av DC och Marvel Comics superhjältar är, och undersökte bland annat hjältarnas materialkonstruktion, teknologi och energikonsumtion.
 
Att det inte är bra för miljön att vara superhjälte står klart – men det finns lösningar inom räckhåll.
 

"Batman är en prylfixerad typ, så till att börja med får han börja köpa sina saker på second hand. I övrigt har han en hög betalningsförmåga och kan hjälpa många nya tekniker ut på marknaden så att de kan spridas till fler"

Björn Sandén, professor, Chalmers
 
För att hjälpa superhjältarna att sänka sina utsläpp och bli mer miljövänliga tog forskning.se hjälp av Chalmersprofessorn Björn Sandén, forskare i Miljösystemanalys på Institutionen för teknikens ekonomi och organisation.
 
Björn Sandén konstaterar att det finns mycket som superhjältarna kan göra för att minska sin klimatpåverkan, som att delta i delningsekonomin, satsa på kvantdatorer eller tillverka sin dräkt av återvunnen metall.
– Batman kan bland annat göra om sin batmobil till en elbil och istället för ett flygplan kan han ha en drönare med kamera på, säger Björn Sandén.

Läs hela artikeln på forskning.se: Så sabbar superhjältarna planeten
 
Text: Ulrika Ernström
 

MER LÄSNING

Läs mer om Björn Sandén

Publicerad: on 03 jan 2018. Ändrad: to 04 jan 2018