Karriärkollen

Bild 1 av 1
två personer stående i lärandemiljö

Karriärkollen på Chalmers förser dig med olika perspektiv som är viktiga inför att söka jobb och hjälper dig som student till större självinsikt och kontroll över din framtida karriär.

Om du vill du ta reda på mer om dig själv och hur du kan presentera dig för framtida arbetsgivare så är detta en sida för dig. Här får du bland annat mer koll på dina drivkrafter, kompetenser och hur du hittar rätt i din framtida yrkesroll. För bästa resultat - jobba igenom övningarna i ordning. Var beredd på att det tar ett tag och sätt gärna ett mål kring när du ska vara klar.

Genom att ta reda på vad du kan och vill göra så får du både bättre motivation och lättare att kommunicera dina styrkor. Då kan du vara tydlig med vilka områden du vill utvecklas inom eller vad du vill göra mer av. På så vis kan du både få roligare på jobbet och göra bättre ifrån dig. Starta med Dina drivkrafter.

Dina drivkrafter

Vad driver dig? Det är viktigt att du känner till dina drivkrafter både när du studerar och i yrkeslivet. Drivkrafter är det som motiverar dig och gör dig nyfiken, så att du kommer framåt. Genom att ha koll på vad som driver dig får du lättare att hitta rätt jobb för dig och kan även bättre avgöra hur väl en arbetsgivare passar dig.

Fortsätt med dina kompetenser för att lära dig ännu mer om dig själv.

Dina kompetenser

Dina kompetenser är en kombination av dina färdigheter och din kunskap. Tillsammans med dina personliga egenskaper, såsom värderingar och drivkrafter, skapas din unika kompetensprofil. Du kan utveckla din kompetens på många olika sätt - genom utbildning, jobb, andra engagemang och intressen. Din kompetens utvecklas helt enkelt i de sammanhang där du kan använda dina färdigheter och din kunskap.

När du söker jobb är arbetsgivaren intresserad av att ta reda på om just din kompetens passar för jobbet. Därför är det klokt att fundera mer på vilken kompetens du har och hur du vill använda den. I övningarna nedan får du koll på din kompetens. Det kan ta lite tid att slutföra övningarna, så jobba gärna med någon du känner om det känns lättare att behålla motivationen.

För att jobba vidare med hur du presenterar dina egenskaper, fortsätt med Styrkor och svagheter.

Dina styrkor och svagheter

Vad utmärker dig som person? I din jobbsökarprocess är det viktigt att du har koll på dig själv och kan beskriva dig, så att andra förstår vem du är och varför just du passar för jobbet. Ofta talar man om styrkor och svagheter. Egentligen är svagheter inget bra ord i sammanhanget, då det kan uppfattas som statiskt utan förbättringspotential, så därför ska du tänka på det mer som områden där du kan lära dig om dig själv och sidor att jobba på. Med den ingången kan du också hantera frågor om svagheter i en intervjusituation på ett konstruktivt sätt. Tänk på att det är svårt att dölja i en intervju om du inte har funderat på dessa frågor tidigare, eller om du har svårt att acceptera att du har brister och känner dig obekväm att prata om dem.

Läs vidare och ta del av övningarna för att hitta den yrkesroll som passar just dig bäst .

Att hitta sin yrkesroll

När du efter flera år på Chalmers ska ta steget ut i arbetslivet är det inte konstigt om du är lite osäker på vad du vill och kan jobba med. Efter att du gjort det här avsnittet har du förhoppningsvis lite mer tankar kring hur du fortsätter processen att hitta din yrkesroll.

Många studenter är stressade över att hitta det perfekta jobbet efter examen. Det är ju såklart inte alltid så lätt, särskilt om du inte är helt hundra på vad du vill. Dessutom brukar det dröja en bit in i karriären innan en hittar rätt. Kanske kommer du en bit närmare att hitta rätt jobb för dig genom att titta på det ur olika synvinklar i övning 1 och sedan strukturera dina tankar i övning 2.

Leta jobb

Inspiration för dig som letar jobb

  • Bransch- eller nyhetstidningar
    Ett bra sätt att omvärldsbevaka är att läsa tidningar eller följa sidor som samlar det senaste inom din bransch. Där kan du hålla koll på företag det går bra för och som därför kan behöva anställa ny personal. Du kan även hitta nya intressanta företag att kontakta. Exempel: Ny Teknik.
  • Jobbdatabaser
    Det finns många olika jobbdatabaser där du kan lägga in bevakningar på jobbtitlar du är intresserad av.
  • Bemannings- och rekryteringsföretag
    En väg in i arbetslivet är bemannings- och rekryteringsföretag. Det kan handla om konsultuppdrag där du blir uthyrd till bemanningsföretagets kunder på längre eller kortare uppdrag. De kan även sköta rekryteringen åt andra företag, vilket innebär att du kan bli erbjuden en tjänst hos ett kundföretag. Förutom att söka på annonserade jobb kan du också se om det är möjligt att få komma och presentera dig. Ofta vill bemannings- och rekryteringsföretag ha kontakt med personer med intressant kompetens så att de har en bank av aktuella kandidater för kommande jobb.
  • LinkedIn
    Du kan använda LinkedIn för att hitta jobb på flera olika sätt. Bland annat via jobbfunktionen, kontakter eller genom att spontant ansöka till intressanta företag.

Examensarbete – ett första steg

För många är examensarbetet ett första steg ut på arbetsmarknaden och en förberedelse inför att börja jobba. Att söka examensarbete liknar också i mångt och mycket att söka jobb. Du kan därför använda dig av dessa tips även för det.

dekorativ bild inomhus

Skriva en ansökan

CV

Syftet med ett CV är att på ett enkelt och lättillgängligt sätt visa dig själv och dina erfarenheter. Ofta följer rekryterare en checklista där de letar efter relevant information för tjänsten, så du har allt att vinna på att vara tydlig och konkret.

Vad spelar det för roll vem jag är, det viktiga är väl vad jag har gjort? Javisst väger dina erfarenheter tungt, men det gör också dina personliga egenskaper då arbetsgivaren vill hitta rätt person för jobbet. Dina ansökningshandlingar handlar i slutändan om en sak – att få komma på intervju. Det du berättar om dig själv på intervjun bör matcha ditt CV och personliga brev. Intervjuaren ska helt enkelt känna igen dig från de ansökningshandlingar du skickat in.

Fokus ligger på innehåll och inte layout. Letar du tips på layout eller CV-mallar, sök online, kolla mallar i Word eller skapa en egen layout.

Personligt brev

Syftet med ett personligt brev är att visa att du är rätt person för jobbet du söker. Här kan du beskriva erfarenheter från ditt CV ytterligare och visa hur de är relevanta för arbetsgivaren. Utmaningen är att berätta lagom mycket för att väcka intresse och bli kallad på intervju.

Tänk på att ditt personliga brev och CV ska komplettera varandra, men samtidigt stå på egna ben. Du ska med andra ord inte upprepa det du redan skrivit i ditt CV. Om du till exempel nämnt ett viktigt projekt i ditt CV, nöj dig inte med att nämna det igen, utan beskriv det mer detaljerat i ditt personliga brev och matcha det mot jobbkvalifikationerna.

Referenser

Med erfarenheter kommer referenser. Referenser är personer som kan intyga din kompetens när du söker jobb. Det bästa sättet att skaffa sig bra referenser är att engagera dig på olika sätt. Oavsett om du jobbar extra, är aktiv i studentkåren eller någon annan förening så har du bra möjlighet att visa dina kompetenser. Det viktiga för din kommande arbetsgivare är att ta reda på hur du är som person och hur du fungerar i olika sammanhang.

När du väljer vilka referenser du ska lämna till en arbetsgivare, ta en titt på jobbannonsen och vilka kompetenser de söker. Oftast brukar arbetsgivare vilja ha två personer att kontakta. Är det viktigt med kommunikation kanske chefen på extrajobbet på caféet är ett bra val? Självklart kan du också uppge referenser från din utbildning, som till exempel en handledare från kandidatarbete eller exjobb. Det viktiga är att personen har bra koll på vad du gjort och såklart också är nöjd med resultatet.

Förbered alltid dina referenser

Självklart frågar du alltid en person om den kan vara din referens innan du lämnar ut namn och kontaktinfo. Fråga också gärna vad de skulle säga om dig om en arbetsgivare hör av sig. Innan du lämnar ut dina referenser till en arbetsgivare kontakta dem för att påminna dem om att du söker jobb och att det kan bli aktuellt att en arbetsgivare hör av sig. På så vis ser du till att de är beredda och har dig i färskt minne.

Avslutningsvis

Oavsett om du gjort varenda övning eller inte så har du förhoppningsvis fått med dig värdefulla insikter som gör att känner du dig lite säkrare på dina styrkor och hur du kommunicerar dem till arbetsgivare. Du har allt att vinna på att lära känna dig själv så mycket som möjligt och vara trygg i att berätta om dig själv och vad du gillar att göra, både inför ditt jobbsökande och ditt kommande arbetsliv.