Examensceremoni

Bild 1 av 4
Studenter på scen vid examensceremonin
Student på scen vid examensceremonin
Orkester som spelar blåsinstrument
Examensdiplom

För att du ska kunna fira din prestation när du tagit examen arrangerar vi examensceremonier, med efterföljande examensmiddag, för att hylla nyutexaminerade arkitekter, sjökaptener, sjöingenjörer, civilingenjörer, högskoleingenjörer, teknologie magistrar, teknologie masters och även kandidater inom de program som avslutas med en kandidatexamen.

Fotografering vid examensceremonin

Dela din glädje!

Vi vill gärna se dina egna bilder från examensceremonin på Instagram och andra sociala medier med #wearechalmers, tagga @chalmers.university i dina stories.

 

 

 

Tre ceremonier per år

Examensceremonier hålls tre gånger per år: vinter, vår och höst. Och du måste ha fått ut ditt examensbevis för att kunna anmäla dig. Inbjudan skickas ut per e-post till din adress som finns registrerad i Ladok.

Höstceremonin 2024

12 oktober 2024 – för dig som har tagit examen februari–juli 2024 och fått ditt examensbevis utfärdat senast den 31 juli 2024.

Plats: Hörsalen Runan.

Inbjudan skickas ut i slutet av augusti/början på september.

Vinterceremonin 2025

25 januari 2025 – för dig som har tagit examen augusti–september 2024 och fått ditt examensbevis utfärdat senast den 30 september 2024.

Plats: Hörsalen Runan.

Inbjudan skickas ut i slutet av november/början på december.

Vårceremonin 2025

12 april 2025 – för dig som har tagit examen oktober 2024–januari 2025 och fått ditt examensbevis utfärdat senast den 31 januari 2025.

Plats: Hörsalen Runan.

Inbjudan skickas ut i slutet av februari/ början på mars.

Ordna ditt examensbevis innan du anmäler dig

För att delta vid Examensceremonin behöver du ha fått ditt examensbevis utfärdat av examensenheten.

Innan du ansöker om din examen är det viktigt att du kontrollerar:

  • Att de kurser och det examensarbete som ska ingå i din examen är inrapporterade med slutbetyg
  • Att eventuella byten av kurser och tillgodoräknanden av studier från annat lärosäte är godkänt av ditt utbildningsprogram
  • Att du har betalat din kåravgift till Chalmers Studentkår

OBS! Handläggningstiden är cirka 8 veckor hos examensenheten. Ansökan som inte är komplett, där studieresultat eller tillgodoräknanden saknas, kan komma att avslås.

Ansök om din examen

Varmt välkommen att ansöka om din examen när du är färdigläst och pappren är i ordning. Kåravgifterna ska vara betalda och dina kontaktuppgifter uppdaterade.

Så går det till under ceremonin

Ceremonin inleds med Chalmershymnen. Rektor håller ett välkomsttal varefter ceremonin fortsätter med omväxlande underhållning och tal till de nyexaminerade. De medverkande går upp på scenen programvis, i grupp, för att ta emot ett diplom av rektor. Diplomet är ett minne från dagen och fyller ingen formell funktion. Det är examensbeviset som är ditt bevis för din examen.

Akten, att stiga upp på ena sidan av scenen och, efter att ha tagit emot diplomet som tecken på den nya värdigheten, gå ner igen på den andra sidan, symboliserade förr att man nu kunde gå vidare i livet, med egen rätt att undervisa. Ceremonin är ett pampigt tillfälle att fira sin examen vid Chalmers tekniska högskola.

Ceremonierna äger normalt sett rum i Hörsal RunAn och avslutas med mingel i Volvofoajén. Tiden beror på hur många som har anmält sig, vanligtvis delas examinanderna i två grupper: kl. 13:00 och 16:00. 

Middagen, som är ett tillval, äger rum i Kårhusrestaurangen med start kl. 18:30.

Chalmersstudenter med mössa i publiken

Chalmersmössa, examensring och souvenirer

Du kan också fira din examen med den traditionella Chalmersmössan, examensring eller andra souvenirer. Store säljer också minnen från Chalmerstiden, till exempel smycken, glas eller Chalma Mater.

För mer information och beställning kontakta butiken Store i kårhuset i Johanneberg, eller webbshopen www.chalmersstore.se.

Butiken håller öppet under aktuella examensdagar.

Vanliga frågor och svar

Har du ytterligare frågor?

För frågor om ceremonin och middagen kontakta: examensceremoni@chalmers.se 
För frågor om examensansökan kontakta Examensenheten: examen@chalmers.se 

Har du inte möjlighet att närvara vid det ceremonitillfälle som du får inbjudan till, baserat på ditt examensdatum, kontakta: examensceremoni@chalmers.se