Ett hållbart transportsystem kräver nyutveckling av framdrivningssystem och fordonskoncept. Forskningen inom detta profilområde inriktar sig på tekniker för ett energieffektivt transportsystem, som har resiliens och använder förnybara energikällor, och som i största möjliga mån undviker att bidra till ökade mängder av växthusgaser i atmosfären och utsläpp av miljöskadliga ämnen, samt utarmning av knappa naturresurser.
Forskningen inom profilen Sustainable Vehicle Technologies bidrar till hållbar och energieffektiv fordonsdesign och framdrift.
Profilens vision överensstämmer med den deklaration som gjorts av
FN:s generalsekreterares högre rådgivande grupp för hållbara transportsystem som säger att de bör tillhandahålla tjänster och infrastruktur för människors och varors rörlighet på ett sätt som främjar ekonomisk och social utveckling till gagn både för dagens och framtida generationer och som samtidigt är säkert, prisvärt, tillgängligt, effektivt och motståndskraftigt, parallellt med att koldioxid och andra utsläpp, och därmed miljöpåverkan, minimeras.
Profilområdet Hållbara fordonsteknologier delas mellan två av Chalmers styrkeområden,
Energi och
Transport.
Forskningsområden
Forskningen bedrivs i huvudsak inom tre aktiva fält:
- Framdrivningssystem
Forskning om framtida drivlinor och energilagringssystem för alla transportslag, inklusive design och styrning av helt elektriska och hybrida drivlinor, elmotorer och omvandlare, samt energilagringssystem, men också andra lösningar som kan drivas av förnybara energikällor, såsom bränsleceller, förbränningsmotorer och radikalt nya framdrivningskoncept. Fokus ligger på utveckling av energi- och resurseffektiva lösningar.
- Fordonsdesign och användning
Forskning om hur olika fordon, beroende på transportslag, kan utformas och användas, till exempel minskning av luftmotstånd och buller, eller användning av avancerade strukturer och material för ökad hållbarhet och minskat underhåll. För att stödja offentlig styrning och kravsättning inom industriellt forsknings- och utvecklingsarbete, så utreds även tänkta tillämpningar i termer av mobilitetstjänster, transportarbete, användarbehov och samhällets mål. Detta omfattar policyfrågor, kostnader, marknadsbildning, principer för cirkulär ekonomi, samt ekodesign och eko-körning.
- Hållbarhetsbedömning
Utvärdering av fordon, deras delsystem, eller fordonskoncept, med tonvikt på miljöpåverkan på systemnivå. Detta inkluderar livscykelanalys, miljökonsekvensbedömning, modellering av energisystem, samt mätningar av utsläpp för kartläggning av pågående utveckling. Andra aspekter på hållbarhet, t.ex. etiska, sociala eller ekonomiska frågor, ingår också.
Relaterade forskningscentrum: