HEALTHY AGEING: Spermidin förlänger livet?

​Ämnet spermidin renar cellerna och kan potentiellt förlänga livet. Forskning pågår för fullt, och en del av den presenteras imorgon av professor Frank Madeo på initiativseminariet Healthy Ageing.

​Sju frågor till Frank Madeo, professor på Institute of Molecular Biosciences vid University of Graz och en av talarna på Healthy Ageings andra dag.

Vad ska du tala om på Healthy Ageing?
– Jag ska tala om våra fynd som visar att du istället för att fasta kan få fastans fördelar genom att inta spermidin, ett ämne som imiterar en lågkaloridiet.

Berätta mer?
– Redan 2009 upptäckte vi att spermidin framkallar autofagi, en självrensande process i cellerna. Skadat material, som samlas i cellerna när de åldras, förbrukas för att cellen ska få den energi den behöver. Då försvinner även gifter, och därigenom skyddas cellen mot att åldras. Vi upptäckte att spermidin ger längre liv och autofagi hos olika flera arter, som flugor, maskar och jäst. Det skyddar också mot åldersrelaterade sjukdomar som demens och cancer hos våra modellorganismer.

Det låter fantastiskt. Vad har er forskning lett till?
– Den har lett till en forsknings-boom. Många andra laboratorier arbetar nu med spermidin för att besegra åldersrelaterade sjukdomar. De jobbar inom olika fält, med bland annat muskelnedbrytning, åldersrelaterade försvagningar av immunsystemet och pluripotenta stamceller.

Vart kan det här ta oss – ska vi alla använda spermidin i framtiden? Och kommer vi då att leva för evigt?
– Vem vet hur framtiden ser ut? En sak är i alla fall väldigt säker, och det är att vi inte kommer att leva för alltid. Skadorna som vår kropp får när vi åldras är för slumpmässiga och för oförutsägbara. Och dessutom: Vill vi verkligen leva länge, om det innebär att plågas? Skulle det inte vara bättre, och det här är ett realistiskt mål, att förlänga den tid vi mår bra? Jag är ganska säker på att fasta – eller fasteliknande dieter, eller ämnen som spermidin som kan imitera fasta – kommer att förlänga våra friska år i framtiden. Hälsosamt åldrande är antagligen mer en fråga om livsstil än om gener. Så ja, det är mycket möjligt att vi kommer att använda sådana tekniker för att må bättre längre.

Vilka biverkningar finns?
– Vi känner inte till några biverkningar. Du kan antagligen ta för mycket, som med allt annat. Men måttliga mängder, de som används av forskare, har inga biverkningar.

Har spermidin nått patienter – används det av människor idag?
– Vår första kliniska forskning pågår just nu. Vi ger spermidinrikt extrakt från vetegroddar till äldre. Detta är ett samarbete mellan mitt laboratorium och Charite Universitätsmedizin i Berlin. Vår frågeställning är: Kan spermidin motverka åldersrelaterad svikt av kognitiva funktioner? Nästa kliniska försök planeras just nu i Padova. De vill studera om spermidin kan förhindra muskelförlust som beror på ålder eller sjukdom.

Kan jag göra något själv? Kan jag äta något för att få i mig spermidin och därigenom få hälsoeffekter?
– Absolut. Man har sett att de som äter spermidinrik mat har förhöjda halter av polyamin – spermidin eller spermin – i blodet efter tre månader. Att ändra sin diet och äta mer spermidinrik mat kan absolut vara effektivt. Höga spermidinhalter finns till exempel i vetegroddar, svamp, vällagrad ost, kött, grön sallad och päron.

Text: Mia Malmstedt
Fotocredit: Fotofurgler

Sidansvarig Publicerad: må 05 sep 2016.