Chalmers möter Sahlgrenska

​Nätverka, koppla ihop, samarbeta. På life science-workshopen för ung fakultet möts Chalmers tekniska perspektiv och Sahlgrenska akademins medicinska. Anmäl dig idag!
​Fem snabba frågor till Marta Bally, forskarassistent, ny profilledare för styrkeområdet Livsvetenskaper och teknik samt ansvarig för workshopen för unga fakultetsmedlemmar på Chalmers och Sahlgrenska akademin den 11 oktober.
Varför gör du detta – vad är syftet med workshopen?
– Idén är att föra samman människor från Chalmers och Sahlgrenska, för ett ökat nätverkande och för att skapa fler länkar, och förhoppningsvis också kunna inspirera till nya samarbeten. Vi på Chalmers arbetar med teknik inom life science-området, men det är viktigt för oss att träffa de läkare som faktiskt använder vår teknik. Bara då kan vi identifiera deras behov och förstå de verkliga utmaningarna. Dessutom är det viktigt för dem att möta oss, så att de får en bild av vad vi kan göra. Vi är grannar och bör ta varje chans att nätverka för att se vad vi har gemensamt.

Berätta mer om workshopen. Vad kommer att hända?
– Först, klockan 13.00, får vi lyssna till en presentation från någon som kommer att prata om sina erfarenheter av forskningssamarbeten över gränserna och de fördelar det ger. Sedan ska vi ha speed-dates: alla från Chalmers pratar med alla från Sahlgrenska i ungefär fem minuter. Deltagarna får också skicka in en kort summering av sitt arbete i förväg, och dessa små presentationer kommer att skickas ut till alla innan workshopen. Sist på eftermiddagen har vi en poster-utställning, dit alla kan ta med en poster och berätta mer om sitt arbete, sina tekniker och metoder. Folk ska mingla och fortsätta prata. Och på kvällen äter de som vill middag tillsammans.

Vem vill du ska komma?
– Vi bjuder in unga forskningsgruppledare och erfarna postdocs inom life science-fältet, och hoppas samla totalt 40 personer – 20 från Chalmers och 20 från Sahlgrenska.

Är det här den första workshopen med syfte att knyta samman unga forskare från Chalmers och Sahlgrenska?
– Det är den första för min del, men jag vet att styrkeområdet har arrangerat den här typen av workshops tidigare. Personligen har jag redan en del anknytning eftersom jag redan arbetar med folk på Sahlgrenska – men jag hoppas ändå möta nya ansikten! Jag har kontakt med nätverket för unga forskare på Sahlgrenska, Future Faculty, de tycker att det här är en utmärkt idé och ser fram emot det. Jag hoppas att det här kan bli ett återkommande arrangemang.

Vill du också uppmuntra samarbeten inom Chalmers?
– Normalt, självklart. Men det är inte syftet med den här workshopen. Jag vill verkligen blanda människor från Chalmers och Sahlgrenska – det är hela tanken. Och jag tycker att styrkeområdena redan är väldigt bra på att länka samman folk från olika delar av Chalmers genom olika aktiviteter.

Är du en ung forskare som vill delta i workshopen på Sahlgrenska den 11 oktober? Klicka här för att anmäla dig. Sista anmälningsdag är 5 september.

Text: Mia Malmstedt, foto: Mathias Elmeskog

Sidansvarig Publicerad: fr 19 aug 2016.