Strokefinder MD 100, Andreas Fhager
​Andreas Fhager, docent på Chalmers, testar Strokefinder MD100 på Erik von Brömssen. Foto: Henrik Sandsjö​​​

Nytt forskningslabb för cancerbehandling och diagnostik

​Snart tas första spadtaget för ett nytt medicintekniskt forskningslabb på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Labbet är en stor satsning på kliniknära forskning, i samarbete mellan sjukhuset, Chalmers, Sahlgrenska akademin och Västra Götalandsregionen.
Nya metoder för diagnos och behandling – och på sikt en bättre vård – ska bli resultatet av det nya labbet, som beräknas stå färdigt i maj 2021. Labbet kommer att rymma utrustning för forskning med mikrovågor samt biomagnetiska sensorteknologier. Mikrovågsforskningen kommer inledningsvis att fokusera på nya behandlingsmetoder för cancer i huvud, hals och nacke, och även på icke-invasiv diagnostik av såväl blödningar i hjärna och muskler som bröstcancer. För de biomagnetiska sensorerna planeras funktionella studier av hjärnan, med magnetencefalografi för patienter som bland annat lider av epilepsi och demens, samt studier av störningar i hjärtats rytm med magnetkardiografi.

"Definiera behov och utveckla lösningar"

Det nya labbet kommer att ge förbättrade möjligheter att samverka och bedriva patientnära forskningsprojekt för västsvenska forskare från klinik, akademi och företag.
– Chalmers prioriterar högt att stärka samarbetet mellan medicin och teknik, och det nya labbet är ytterligare en pusselbit. När ingenjörer och kliniker vistas i samma miljö, och verkligen ges möjlighet att interagera, kan de tillsammans definiera behov och utveckla lösningar, säger Stefan Bengtsson, Chalmers rektor.

Labbet kommer att drivas av MedTech West, en medicinteknisk forskningsplattform som även projektlett planeringsarbetet. MedTech West ägs av Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers, Sahlgrenska akademin, Västra Götalandsregionen och Högskolan i Borås. Chalmers har även fördjupat samarbetet med övriga parter genom det nystartade styrkeområdet Hälsa och teknik, där tät dialog förs för att utveckla nya former för samverkan i så väl forskning som utbildning.

Unik miljö

Satsningen på labbet görs tillsammans med Tillväxtverket och är strategiskt mycket viktig för Västsverige. Labbet kommer att innehålla ett elektriskt och magnetiskt avskärmat undersöknings- och behandlingsrum där forskning ska bedrivas – det första i sitt slag utanför Stockholm. Projektet skapar långsiktiga förutsättningar för utveckling av forskningsområden som kräver den patientnära miljön. Nära samverkan mellan olika spetskompetenser är också en grundplåt för labbet.
Det här är ett viktigt steg i helt rätt riktning. Tillsammans driver vi sjukvården framåt genom forskning i samverkan med andra starka aktörer, kommenterar Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Brett spektrum av användningar

De nyskapande medicintekniska verktyg som redan under nästa halvår kan börja användas i labbet kan göra stor nytta inom många områden. Som exempel nämns neurovetenskap, onkologi, trauma, kardiologi och psykiatri.
– Labbets teknologier och tekniska spetskompetenser från Chalmers och företag kommer ge våra forskare från Sahlgrenska akademin utmärkta möjligheter att leda in sin forskning på nya spår. Labbet blir en helt ny arena där vi kan utveckla vår viktiga samverkan med framstående forskare på Chalmers, säger Agneta Holmäng, dekan vid Sahlgrenska akademin.

Om det nya laboratoriet

Samverkanslabbet kommer att bli totalt 36 kvadratmeter stort och består av ett magnetiskt avskärmat undersöknings- och behandlingsrum, ett så kallat MSR (Magnetically Shielded Room). Magnetisk avskärmning från omvärlden krävs för att de supraledande biomagnetiska sensorerna som används vid MEG (magnetencefalografi) och MCG (magnetkardiografi) ska lyckas fånga upp de mycket svaga magnetfält som hjärnan och hjärtat avger. Sedan tidigare finns endast ett MSR som används för medicinsk forskning, på Karolinska Institutet i Stockholm. Rummet blir också elektriskt avskärmat, vilket krävs vid mikrovågsforskning.

Invigningen beräknas ske i maj 2021. Forskningslabbet kommer att ligga i Radiologiavdelningens lokaler på entréplan i nya Bild- och Interventionscentrum, Blå Stråket 5, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
MedTech West är en plattform för medicinteknisk forskningssamverkan med uppdrag att stärka den medicintekniska forskningen i Västsverige. Forskningsplattformen grundades 2009 av Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen, Chalmers, Göteborgs universitet och Högskolan i Borås.

Text: Mia Malmstedt, Helene Lindström
Foto Stefan Bengtsson: Johan Bodell. Foto Ann-Marie Wennberg: Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto på Andreas Fhager, samt på Paul Meaney och Samar Hosseinzadegan: Henrik Sandsjö.

Publicerad: to 24 sep 2020.