Arm med protes som håller en vindruva

Digitalt smörgåsbord med ny teknik för hälsa

​Kost och tarmhälsa, antibiotikaresistens, handtransplantation, smarta textilier, 3D-printing, digital hälsa och VR för psykosbehandling. Chalmers tvådagarsevent Engineering Health är ett digitalt smörgåsbord, fyllt av tekniska lösningar för vård och hälsa.
Ny teknik inom en rad spännande områden står i fokus för Engineering Health den 13-14 april. Med en knapp månad kvar är alla programmets tider spikade, och anmälningarna strömmar in.

Engineering Health anordnas av Chalmers styrkeområde Hälsa och teknik som startades våren 2020. Styrkeområdet spänner över hela Chalmers, och samlar upp all den hälsorelaterade forskning som bubblar på högskolan. Med styrkeområdet har Chalmers blivit en tydlig samarbetspart för externa parter som Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen.

Hittar lösningarna tillsammans

Just samarbeten lyfts också upp på Engineering Health, i syfte att inspirera till flera. Många av programpunkterna har därför parföreläsare; en ingenjör och en kliniker eller forskare från vårdsidan som tillsammans berättar om hur vårdens utmaningar kan lösas.

– Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda ett så spännande program. Bredden visar tydligt hur mycket Chalmers har att erbjuda när det gäller hälsorelaterad forskning, och också hur viktigt det är med samverkan i dessa frågor. Vården står inför en rad utmaningar, med en ökande och åldrande befolkning. Tillsammans med vårdnära aktörer kan vi som ingenjörer arbeta fram lösningar, säger Martin Fagerström, vice styrkeområdesledare på Chalmers styrkeområde Hälsa och teknik.
– Själv tycker jag att det är mycket spännande att Chalmers allt tydligare profilerar sig som en högskola med vårdrelaterad forskning. Vi är tydligt en aktör att räkna med!

Helt digitalt och öppet för alla

Pandemin förvandlar Engineering Health från ett fysiskt event till ett digitalt. Det fullspäckade eventet blir därmed ett smörgåsbord där det enkelt går att lyssna in och delta i utvalda delar.
– Vi hoppas att på det här sättet få med oss inte bara intresserade i Göteborg, utan folk från hela Sverige – ja även från andra länder! Eventet är på engelska och öppet för alla, tipsar Martin Fagerström.

Engineering Health är uppdelat i fyra huvuddelar:
New technology: Pushing the boundaries in diagnostics and treatment
Prevention: Keep out (of the hospital)!
Restoring health: New solutions for rehabilitation
Modern treatment: Personalised health- and self-care

Till de fyra delarna fogas två paneldiskussioner som avslutar varsin dag. Extern inspirationstalare är friidrottsstjärnan Carolina Klüft, som grundat organisationen Generation Pep.

Engineering Health arrangeras av Chalmers, i samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska akademin och GU:s naturvetenskapliga fakultet. Hela programmet finns här.

Text: Mia Malmstedt
Foton: Alla foton används med tillstånd från Center for Bionics and Pain Research, och är relaterade till den första programpunkten på Engineering Health​

Sidansvarig Publicerad: må 22 mar 2021.