Representanter från Chalmers och JOOUST. April 2019, på plats i Kisumu
”Det är i Östafrika det händer”. Första veckan i april höll forskare från Chalmers och JOOUST universitet en gemensam workshop inom områdena livsmedel, vatten, energi och transporter på plats i Kisumu. Foto: JOOUST.​​​​​​​
​​​​

Bygger broar med Östafrika

Livsmedel, vatten och energi ingår i Chalmers nya initiativ för ökad samverkan med universitet i Östafrika. I början av april reste Maria Grahn, ledare för Chalmers styrkeområde Energi, tillsammans med Chalmers rektor och flera forskare till Jaramogi Oginga Odinga University of Science and Technology, JOOUST, i Kisumo, Kenya för en stor workshop. Senare i år går färden till Kigali i Rwanda.
Maria Grahn på plats i Kisumu, Kenya.Men först, hur var besöket på JOOUST?​
– Fantastiskt och inspirerande, lärorikt och framför allt väldigt roligt. Chalmers samarbetar redan med JOOUST till exempel via Mistra Urban Futures. Syftet med den här resan var att identifiera gemensamma intressen inom områdena livsmedel, vatten, energi och transporter. 

Vilken roll har styrkeområde Energi i det här initiativet?
– Jag var en av fyra chalmersforskare som fick frågan från rektor om vi var intresserade av att driva en satsning för att öka samverkan med universitet i Östafrika. Vi enades om att styrkeområde Energi var en bra plattform för initiativet, vilket är jättekul. Vi ser också ett intresse från andra styrkeområden.
Från det första mötet med rektor minns jag särskilt ett av hans argument ”Det är i Östafrika det händer”, vilket jag tycker sammanfattar hela initiativet på ett fint sätt. 

Vilken kunskap kan vi på Chalmers bidra med?
– Vi är framför allt intresserade av att lyssna på deras lokala utmaningar för att bli inspirerade. Riktigt roligt är det när forskare hittar varandra och inser hur de kan komplettera varandras forskning. Metodmässigt kan det handla om att vi på Chalmers har kompletterande labutrustning eller användbara modellverktyg. Nyttan är att gemensamt skapa nya intressanta forskningsprojekt. Det handlar också om forskningsmobilitet där studenter, doktorander och forskningsledare från Chalmers periodvis kan sitta på JOOUST och forska och omvänt.    

Chalmers besöker JOOCT, Kisumu. Kenya. UtflyktsdagOch för vår del, vad kan vi lära?
– Jag visste inte mycket om universiteten i Östafrika innan resan så mitt svar baseras på detta enda besök hos JOOUST. Jag är enormt imponerad över deras ambitionsnivå, drivkraft och hur snabbt det går från tanke till genomförande. JOOUST startades av nuvarande rektorn Stephen Agong för endast nio år sedan. Nu har de 10 000 studenter fördelade på två campus. Monica Awuor Ayieko, en av deras forskningsledare, ligger i framkant inom sitt fält och driver centret Africa Center of Excellence in Sustainable Use of Insects as Food and Feeds (INSEFOODS). Hon har 14 doktorander som utvecklar föda baserad på insekter för att bidra till lösningar på undernäringsproblematiken och analysera hur väl kroppen tar upp mineraler och vitaminer från spannmålet genom att tillsätta olika procentsatser av malda insekter​. Hela universitetet andas av känslan, allt är möjligt, allt är intressant och alla verkar hjälpas åt. Det går framåt och det går fort.   
 
Vad var roligast?
– Roligast var att sitta med och lyssna på samtalen och se glimten i ögonen hos forskarna i den stund de inser hur väl de kompletterar varandra. Det var också fantastiskt roligt att få träffa de chalmersstudenter som befann sig i Kisumu inom ramen för kursen Reality Studios på Arkitektur och samhällsbyggnad. Jag håller helt med rektor som skrev följande i sin blogg efter resan ”Det var fantastiskt att få lyssna på studenternas projektbeskrivningar och se deras engagemang, glädje och professionalitet. Imponerande, i sådana stunder är man stolt som Chalmers rektor.” Självklart är det också intressant att bekanta sig mer med kulturen och den vackra naturen, vi fick en guidad tur till Kit-Mikayi​ och besökte fiskodlingar nära gränsen till Uganda. Åskvädren varje kväll var också ett mäktigt skådespel.

Hur går ni vidare?
– Vissa av forskare kommer att identifiera lämpliga utlysningar och söker gemensamma projektmedel. Andra forskare skickar utkast på lämpliga doktorand- eller studentarbeten till varandra med målet att gemensamt handleda exjobb eller doktorandstudier. Från styrkeområde Energi vill vi gärna underlätta för forskarna att genomföra sina planer, vilket kan handla om resebidrag för fortsatta möten och forskningsvistelser.

Chalmers rektor Stefan Bengtsson fick med sig en giraff hem. Foto: Maria Grahn.
– Workshoppen i Kisumu kommer att följas av fler på andra platser i Östafrika. Till hösten reser vi till Kigali i Rwanda. Det finns inom Chalmers fakultet många lärare och forskare som uttrycker ett stort intresse för att stärka samarbeten med universitet i Afrika, och inte minst i Östafrika.

Vilka ska ni träffa där?
– Det är inte klart ännu, men ambitionen är att organisera en större workshop där forskare från flera olika universitet i regionen kan mötas. Vi hoppas även att forskare från JOOUST kommer dit.  

Det här låter väldigt spännande. Hur gör man för att få följa med till Rwanda?
–  Om du är chalmersforskare inom områdena energi, livsmedel och vatten med ett intresse för samverkan med östafrikanska universitet kan du kontakta projektledare Daniela Michael som nu har sitt kontor hos oss på styrkeområde Energi. 

På bilderna:
1. Maria Grahn på plats i Kisumu Fotograf: Anders Ådahl.
2. Studiebesök i Kit-Mikayi​. På bilden: Emilio Da Cruz, Ulf Svanberg, Maria Grahn, Sonia Yeh, Madelene Ostwald, Michael Oloko och guiden som berättade om Kit-Mikayi. Fotograf: Jörgen Sjöberg.
3. Chalmers rektor Stefan Bengtsson och JOOUST rektor Stephen G. Agong. Fotograf: Maria Grahn.

Chalmersforskare eller lärare som vill ha mer information om Chalmers initiativ i Östafrika,  kan kontakta Daniela Michael​.


FAKTA:
• Ökad samverkan med Östafrika är ett initiativ som är initierat av Chalmers rektor och koordineras av Chalmers styrkeområde Energi. Syftet är att utforska och identifiera gemensamma behov och intressen för samarbete inom ämnesområdena energi, vatten och mat etc.
• Inom initiativet har Chalmers ambitionen att investera i och bygga bra och hållbara nätverk och samarbeten inför framtiden 
• Samverkan mellan Chalmers och östafrikanska universitet, bilaterala och multilaterala.
• Ambition är att genomföra minst två workshops i Östafrika under 2019-2020, den första med JOOUST i Kisumu, Kenya, och den andra med University of Rwanda i Kigali,Rwanda.
• Förväntningarna inkluderar utveckling av långsiktigt samarbete inom områden som definieras genom workshops. 
• Workshopen med JOOUST, Kisumu, ägde rum den 1-5 april 2019. Workshopen i Kigali, kommer att ske under hösten 2019 eller i januari 2020.


Av: Ann-Christine Nordin
​​

Publicerad: må 13 maj 2019.