Kenya Landsbygd. Foto: Maria Grahn
​Kenya Landsbygd. I ett nystartat projekt ska forskare från Chalmers och JOOUST studera och kartlägga insekter och ”glömda” växter, gröna näringsrika blad, som man i byar på landsbygden använder för andra ändamål än de som är kända för oss. Forskarna ska också studera matsvinn och markanvändning för odling.​ Foto: Maria Grahn​​​​​​​​

Forskare på jakt efter hållbar föda

”Glömda” växter, insekter och odling. I ett nystartat initiativ ska forskare studera den kunskap som finns på kenyanska landsbygden. Förhoppningen är att det ska bidra till bättre hälsa och hållbar livsmedelsförsörjning.
Ulf Svanberg, Foto Maria Grahn– Min grundläggande inställning är att utmaningar ska definieras av dem som lever där. Ibland har vi idéer som kan vara bra, men utan riktigt fokus på de stora problem som finns där vi vill medverka till förändring. Men här tror jag vi är spot on, säger Ulf Svanberg, professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers.

Initiativet är det rektor Stefan Bengtsson startat för ökad samverkan med universitet i Östafrika. Med tanke på FNs 17 globala mål, som ska bidra till att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen, främja fred och rättvisa och att lösa klimatkrisen, har Chalmers identifierat livsmedel, vatten och energi. Samarbetet baseras på chalmersforskare som har ett engagemang inom områdena.

Tidigt i april träffades forskare från Chalmers och Jaramogi Oginga Odinga University of Science and Technology, JOOUST, för en workshop i den kenyanska hamnstaden Kisumu vid Victoriasjöns norra strand.
Inför resan hade forskarna beskrivit sina specialområden. Men när Ulf Svanberg försökte hitta en presumtiv samarbetspartner med livsmedelsbakgrund så fanns det egentligen ingen.

Monica Awuor Ayieko bjuder på kakor. Foto: Maria GrahnMen så tillkom Monica Awuor Ayieko, ledare för en forskargrupp som studerar näringsvärde, bland annat i insekter, inom centret Africa Center of Excellence in Sustainable Use of Insects as Food and Feeds, INSEFOODS.
– Jag hade ingen koll på området, så jag läste en sammanfattande forskningsartikel från Holland. Insekter äter man i både Afrika och Asien, och jag såg genast kopplingen mellan Monica Awuor Ayiekos forskning och till min egen.

Ulf Svanbergs erfarenhet inom livsmedelsvetenskap är lång. I början av 80-talet fick han sin första doktorand i Tanzania, Alex Mosha som arbetade på landets livsmedelsinstitut. Där reste de runt och mätte och vägde barn på landsbygden för att undersöka utbredningen av undernäring och anemi.
Järnbristanemi och undernäring är globala hälsoproblem som innebär nedsatt livskvalitet och en ökad risk att dö i infektionssjukdomar som mässling och malaria. Idag är mer än hälften av alla förskolebarn drabbade av järnbristanemi i Afrika, vilket gör att de får en hämmad utveckling.

Doktoranden och Ulf Svanberg upptäckte Power flour, ett groddat mjöl som kunde omvandla den tjocka gröt barnen åt till en näringsrik välling vilket minskade antalet undernärda barn i regionen.
– Får de också i sig för lite protein, blir barnen kortare i förhållande till sin ålder. Det finns forskning som visar hur det påverkar samhället, med bland annat lägre BNP i länder där befolkningen har järnbrist. Bra nutrition ger mer stabila samhällen, berättar Ulf Svanberg, och poängterar att nutrition, och livsmedel är centrala i FNs globala mål.

– Det var så jag kom in. Jag har även bedrivit forskningsprojekt i fler länder som Etiopien, Uganda och Mozambique. Men Kenya var faktiskt fram till nu ett av de få länderna jag inte haft samarbete med i östra Afrika.

Om nyttan med insekter då. Järn i kött tas lätt upp av kroppen, medan det som finns i exempelvis spannmål och majs är svårare att komma åt.
– Men då är det så listigt. Äter man lite kött ihop med spannmål, så får man i sig mer av det järn som finns i spannmålen. Att blanda in insekter i födan kan kanske påverka järnupptaget på ett positivt sätt, säger Ulf Svanberg.

Under workshopen i Kisumu sydde forskarna inom livsmedel ihop ett forskningsprojekt som de döpte till ”Hidden treasures of underutilized plants and insects: from molecule to landscape”.

Ulf Svanberg berättar att de ska studera och kartlägga insekter och ”glömda” växter, gröna näringsrika blad, som man i byar på landsbygden använder för andra ändamål än de som är kända för oss. Forskarna ska också studera markanvändning för odling. I Kenya är matsvinn ett problem. I städerna försvinner 30 procent av livsmedel med kort hållbarhet.

– Så i projektet finns mycket att göra. Det här är ett nytt universitet. Forskarna vi träffade är enormt duktiga. De har driv och en positiv inställning till forskningssamarbete. Vi har redan en doktorandaspirant därifrån. Ett samarbete inom de andra områdena är också på gång.

kakor med insekter i degenFrån JOOUST fick Ulf ett paket med kex, där Monica Awuor Ayieko blandat in 10 procent insekter i degen.
– Det smakar som brago-kex ungefär men med en liten besk eftersmak. I juni när vi berättar om det här samarbetet på avdelningen ska jag bjuda på kexen till vårt fika.

Strax innan intervjun är över visar Ulf Svanberg ett citat av USAs dåvarande president John F. Kennedy, från den första World Food Congress som hölls i Washington den 4 juni 1963:
“We have the ability, as members of the human race, we have the means, we have the capacity to eliminate hunger from the face of the earth in our lifetime. We only need the will".
– President Kennedy hade rätt, han förstod det här och han hade visionen. Det är 40 år sedan jag kom till Afrika för första gången, men nu är vi äntligen här för att förverkliga FNs Sustainable Development Goals, att eliminera hunger och undernäring till år 2030.

Av: Ann-Christine Nordin,
Maria Grahn är fotograf till samtliga foton: Ulf Svanberg, Monica Awuor Ayieko och kakorna.

Publicerad: to 16 maj 2019. Ändrad: må 10 jun 2019