Onsala stjärnträff 2014

​Är du fascinerad av universum?

Om Onsala stjärnträff

Fylls du av nyfikenhet när du vänder blicken mot natthimlen? Frågar du dig själv vad som finns därute, vad det är du ser och vad man inte kan se? Slukar du science fiction och önskar att din verklighet kunde ta dig lite närmare stjärnorna? Inspirerar djupet, färgskalan, detaljerna och vidsträcktheten dig till att fota, måla eller skapa? Undrar du hur forskare kan ta reda på någonting om fenomen som pågår så långt bort? Vill du komma närmare din egen hemgalax, Vintergatan?

Svarar du JA! på något av ovanstående så finns Onsala stjärnträff för dig.

Anmälningar är stängda för i år.

Onsala stjärnträff 18-19 oktober 2014

För tredje gången anordnar vi på Onsala rymdobservatorium en stjärnträff utöver det vanliga.

I år står vår stora hemgalax Vintergatan i fokus – och gästerna kommer att på helt olika sätt dela med sig av sina förhållanden till galaxen, och till andra galaxer, kända och okända. Petter Bragée är producent på Sveriges Television, är upphovsman till de omåttligt populära tv-serierna Vintergatan 5a, Vintergatan 5b, Tillbaka till Vintergatan‎ och Vid Vintergatans slut. Cathy Horellou, astronom vid Chalmers, älskar att forska om galaxer, de nära oss i rymden och de som ligger långt, långt bort, med hjälp av radioteleskop, beräkningar och kosmos naturliga linser. Dessutom kommer du med hjälp av våra radioteleskop SALSA – och stockholmsastronomen Emily Freeland – att delta i en ny och – hoppas vi! – spännande kartläggning av Vintergatan.

Deadline för anmälan var 15 september 2014.

Mer kan du läsa i vårt Program.

Onsala stjärnträff: gästerna (Foton: SVT; S. Wallström, D. Dahlin, privat; bakgrund: NASA)

På Onsala stjärnträff får du en chans att tillsammans med andra entusiaster upptäcka vårt kosmos och vår plats i det på ett nytt sätt. Du kommer få möta forskare som berättar om fantastiska upptäckter och bemöter dina funderingar. Du får prova på att använda radioteleskop och lära dig vad ett sådant kan "se". Om väder tillåter får du uppleva en stjärnklar natt på en mörk och speciell plats, och möjlighet att studera vissa himmelska objekt närmare genom teleskop och kikare.

På stjärnträffen får du också chansen att börja utveckla dig själv inom astronomi, att skriva, fotografera, göra konst eller börja delta själv i forskningen. Allt är möjligt.

Är du 16 år eller äldre och vill vara med? Läs mer om stjärnträffen under rubrikerna nedan och skicka oss din anmälan. Där får du berätta lite om dig själv och varför du vill vara med. Vi har ett begränsat antal platser, men vill verkligen att just DU ska söka.

Sista anmälningsdag var den 15 september 2014.


Så blev Onsala stjärnträff 2013. (Foton: Per Hanstorp, Linnéa Midefeldt och Onsala rymdobservatorium/R. Cumming)

Bilder från Onsala stjärnträff 2013 hittar du i Onsala rymdobservatoriums Flickr-flöde:
http://www.flickr.com/photos/onsala/sets/72157634357442566. Läs även Anna Davours inlägg om stjärnträffen på sin blogg: http://kulmedfysik.wordpress.com/2013/10/01/efter-onsala-stjarntraff/


Detta var Onsala stjärnträff 2012. (Foton: P. McEvoy, L. Sandberg, K. Räftegård, J. Dresch, P.-M. Hedén, I. Schale, C. Fransson)

De deltagare som blir antagna till stjärnträffen behöver själva endast betala och ordna sin transport till och från Onsala. Övernattning, middag och fika på lördagen, samt frukost på söndagen ingår!

Träffen hålls helt på svenska.

Har du frågor om träffen? Skriv till Joachim Wiegert (joachim.wiegert@chalmers.se) eller ring oss på 031-772 5500.

För mer om annat som händer runt om i Sverige under Astronomins dag och natt 2014, se programmet på astronominsdag.se.

Onsala stjärnträff hölls för första gången 2012. Eva Wirström och Robert Cumming har skrivit om tankarna bakom träffen och hur det gick i en artikel i tidskriften CAP Journal: A Radio Astronomical Star Party for those “On The Verge”, CAP Journal, 13, 6 (2013).Onsala stjärnträff: ladda ner flygbladet.onsala_stjarntraff_2014_flygblad.pdf

Sidansvarig Publicerad: må 20 okt 2014.