Program

Onsala stjärnträff 2014: Under lördagen besöks vi av specialinbjudna gäster som berättar om sitt rymd-relaterade arbete, svarar på frågor och delar med sig av sina erfarenheter. Du som deltagare kommer få ett schema över när dessa gäster ger sina presentationer och kan sedan välja i vilken utsträckning du vill delta i efterföljande diskussion. Eftersom antalet deltagare är begränsat får du en unik möjlighet att ställa de där frågorna just du har funderat på!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onsala stjärnträff: gästerna (Foton: SVT, S. Wallström, D. Dahlin, privat; bakgrund: NASA)

Petter Bragée: TV-producenten bakom kultserierna Vintergatan 5a, Vintergatan 5b, Tillbaka till Vintergatan‎ och Vid Vintergatans slut är såklart också fascinerad av rymden. Han berättar om serierna i dialog med två unga astronomer som växt upp med Vintergatan och nu forskar själva om rymden. Petter kommer att samtala med Mitra Hajigholi, doktorand i astronomi vid Chalmers, och Mikael Ingemyr, student vid Uppsala universitet och ordförande i Astronomisk ungdom.

Cathy Horellou älskar att forska om galaxer. Hon berättar om Vintergatan, vår stora spiralgalax, granngalaxer som Andromeda och Malströmsgalaxen, och om galaxerna som ligger långt, långt bort, som hon studerar med hjälp av de största radioteleskopen, beräkningar – och kosmos naturliga linser.

Emily Freeland studerade vid universiteten i Bloomington, Indiana, och Madison, Wisconsin, i USA, och nu är hon postdocforskare vid Stockholms universitet och Oskar Klein Center. När hon forskar undrar hon mest över hur omgivningen påverkar hur galaxer ser ut: nu blir hon mentor för stjärnträffens lilla Vintergatsprojekt...

Med observatoriets radioteleskop SALSA gör vi tillsammans en alldeles ny kartläggning av Vintergatan. Från Onsala, under stjärnträffen. Du får prova på att använda ett radioteleskop, men också får tillfälle till påhittighet och kreativt samarbete i hur kartläggningen ska presenteras för världen.

Sidansvarig Publicerad: må 20 okt 2014.