Framtidens transporter på Universeum

​Den 4 december är det Framtidsdagen på Universeum. Närmare 400 högstadieelever besöker Universeum för final i projektet Framtida transporter, samtidigt som det också blir mässa där bland annat Chalmers deltar.
Framtida transporter är ett återkommande skolprojekt – och en tävling – där elever från årskurs 7 och 8 arbetar fram hållbara lösningar för transporter av människor och varor. Höstens projekt inleddes i september och avslutas med en mässa på Framtidsdagen, onsdag den 4 december. Då tilldelas varje klass en monter där de presenterar sin lösning. En jury bestående av representanter från medverkande partners besöker montrarna och bedömer tävlingsbidragen. Vinnarklassen belönas med 10 000 kronor till klasskassan.

Under Framtidsdagen möter eleverna forskare, företagsledare, experter, politiker och tjänstemän på mässan. På plats finns bland annat Chalmers styrkeområde Transport, representerat av Chalmers Formula Student som visar upp den formelbil de byggt och tävlat med under året.

– Vi vill inspirera framtida ingenjörer genom att visa att elektriska racingbilar är snabbare och precis lika imponerande som bensindrivna. Mottot för Chalmers Formula Student är We Deliver the Engineers of Tomorrow, så det passar fint för Framtidsdagen, säger Adam Olsson, en av fem studenter från teamet som bemannar montern under dagen.

Skolprojektet Framtida transporter föddes 2012 för att skapa intresse för transporter, transportsystem och teknikutveckling. Syftet är att engagera och intressera elever för teknik och hållbar utveckling och visa på mängden yrkesroller inom transportsektorn, samtidigt som man öppnar upp för dialog mellan unga och vuxna och synliggör samspelet mellan människa, natur och teknik.

Text: Mia Malmstedt
Foto: Universeum

Publicerad: to 28 nov 2019.