Syntolkning: Porträtt av Pernilla Wittung Stafshede
– Vi vill göra Liisa Husus kunskap tillgänglig för alla på Chalmers, säger Pernilla Wittung Stafshede. Foto Oscar Mattsson​

”Kom, om du bryr dig om jämställdhet på Chalmers!”

Liisa Husu, professor i genusvetenskap vid Örebro universitet, gästföreläser om jämställdhet inom akademin den 27 februari.
 – Hon kommer utan tvekan att ge oss nya insikter, säger Pernilla Wittung Stafshede.

Syntolkning: Porträtt av Liisa HusuLiisa Husu är en av pionjärerna inom forskning på jämställdhet i akademin. Hon är särskilt inriktad på könsdynamik och jämställdhet när det gäller akademiska karriärmöjligheter, organisation och forskningspolitik. Liisa Husu är professor i genusvetenskap vid Örebro universitet.

Den 27 februari besöker hon Chalmers med en öppen föreläsning om jämställdhetsutmaningar inom akademin. Målgruppen är i synnerhet doktorander, postdocs och fakultet, men självklart är ämnet relevant för alla anställda.

– Liisa Husu kommer utan tvekan att ge oss nya insikter. Jag hoppas att publiken får bättre förståelse för de utmaningar vi har inom akademin och mer vetenskapliga fakta i ämnet. Kanske blir seminariet också en ögonöppnare för några. Personligen hoppas jag få råd om hur vi praktiskt kan arbeta med frågan på Chalmers, säger Pernilla Wittung Stafshede, ledare för Genie, Chalmers jämställdhetsinitiativ.

– Liisa Husus kompetens när det gäller genusstudier inom högre utbildning tillsammans med hennes internationella erfarenhet och kontaktnät, gjorde att vi bjöd in henne till Genies vetenskapliga råd. Genom det här öppna seminariet vill vi göra hennes kunskap tillgänglig för alla på Chalmers, säger Pernilla Wittung Stafshede.

Med sin stora erfarenhet och omfattande forskning har Liisa Husu agerat internationell rådgivare till universitet, finansieringsorgan och regeringar. Bland annat har hon arbetat med Finlands statliga jämställdhetsråd och ingått i svenska utbildningsdepartementets rådgivande grupp för jämställdhet inom den europeiska forskningspolitiken. Hon är även moderator i det europeiska nätverket för jämställdhet inom högre utbildning.

– Kom på seminariet, om du bryr dig om jämställdhet på Chalmers! Jag hoppas att alla prefekter deltar och tar med sig sina fakulteter och studenter, avslutar Pernilla Wittung Stafshede.

Seminariet äger rum i Palmstedtsalen, Campus Johanneberg den 27 februari kl 13:15.
Det arrangeras av Genie tillsammans med Chalmers styrkeområden Energi och Transport.

Text:  Emilia Lundgren och Ann-Christine Nordin
Fotot på Liisa Husu: Ulla-Karin Ekblom​

Publicerad: to 31 jan 2019.