hästsport
Chalmers sportsatsning firar 10 år. ​Väl​komna till två intressanta dagar ​i Chalmers kårhus där forskare och representanter från olika delar av idrottsvärlden delar med sig av sin kunskap.

Högre längre och snabbare med teknikforskning

Utbildning, innovation och prestation. Löpning, hästhoppning och simning.
Samverkan mellan ingenjörer och idrottare kan minska antalet idrottsskador och leda till bättre resultat. Den 6–7 september firar Chalmers sportsatsning 10 år, och bjuder in till en konferens där internationella forskare och representanter för idrotten presenterar spännande resultat och blickar mot framtiden.
Konferensen som hålls i Chalmers kårhus är gratis och öppen för allmänheten. För tio år sedan valde några idrottsintresserade forskare vid Chalmers att tillämpa sin expertis inom olika områden som materialvetenskap, biodynamik, sensorteknik och hydrodynamik på idrottsrelaterade frågeställningar.

Högre längre och snabbare– Vi har ett fantastiskt program. Personligen är jag extra glad att Riksidrottsförbundet är med och öppnar konferensen, samt att Bauers produkutvecklingschef, Mathieu Ducharme kommer hit från Kanada för att prata om ny teknologi för utveckling av morgondagens hockeyutrustning, säger Martin Fagerström, biträdande professor vid Industri- och materialvetenskap och koordinator för Chalmers Sport & Teknologi.

– Jag är ju intresserad av dataanalys, så jag ser fram emot att lyssna på Mikael Mattson som ska prata om hur dataanalys för elitidrottare hjälper dem att optimera träning och formtoppning, och även David Sumpter som jobbar med fotbollsdata, säger Moa Johansson, docent vid Data- och Informationsteknik, som tillsammans med Martin Fagerström är en av organisatörerna bakom konferensen. I programmet medverkar flera spännande talare inom hästsport, skidåkning, löpning, segling och fotboll.

Vad har Chalmers forskning betytt för sporten?
– Ett spännande exempel är spin-off företaget Skisens och deras stavar som mäter kraft och effekt för längdskidåkare. Flera professionella långloppsåkare använder redan dessa i sin träning för att utvärdera bland annat intensitet och frekvens i stakning, säger Moa Johansson.

– Under dagarna kommer vi att belysa betydelsen som teknologiutveckling och ett ingenjörsmässigt angreppssätt kan ha på idrottande på alla nivåer. Det handlar om att skapa fler och bättre förutsättningar för alla som utövar idrott utifrån sina förutsättningar, och att möjliggöra fler medaljer vid internationella mästerskap. Samtidigt vill vi passa på att fira den lyckosamma sport och teknologisatsning Chalmers nu haft i över 10 år, och göra avstamp som eget Riksidrottsuniversitet med speciellt ansvar för svensk idrottsteknologi, säger Martin Fagerström.

Sedan starten har en rad framgångsrika projekt bedrivits i nära samarbete med idrottsrörelsen och näringslivet. Initiativet har lett till ökad kunskap och innovationer som en smart textilsensor för att mäta hästars EKG, världens första dokumenterade foilande optimistjolle, utveckling av en sensorprototyp för realtidsmätning av rörelse under simning samt integrerad mätutrustning i skidstavar för att mäta kraft och rörelse. Det mest kända projektet är kanske Chalmershindret som mätt hästarnas hoppteknik på världscuptävlingarna i Göteborg varje år.

Chalmers som riksidrottsuniversitet
Från och med augusti 2022 förstärks Chalmers roll inom Sport & Teknologi ytterligare då Chalmers blir det första Riksidrottsuniversitetet som blir ett kompetenscentrum för idrottsteknologi. Det innebär ett förstärkt samarbete mellan idrottsrörelsen och de olika specialidrottsförbunden i Sverige.

Mer information:
Aleksandar Matic, matic@chalmers.se, 031-7725176

Här ett axplock med artiklar som berättar om Chalmers satsning:

Idrotten driver utvecklingen av nya material​

Fotot på studenterna: Anna-Lena Lundqvist. Foto hockeyspelare: Oscar Mattson.​

Sidansvarig Publicerad: on 31 aug 2022.