Blåbär på havregrynsgröt

Blåbär och havre i studie med hjärtpatienter

​Att blåbär och havre är bra för hjärtat är tidigare känt. Men får man en extra positiv effekt om man kombinerar de båda? Detta ska nu undersökas i en stor studie med 900 hjärtinfarktpatienter.
Efter sommaren startar studien, där forskare från Chalmers samarbetar med kliniker i Örebro, Karlstad, Lund och Umeå. Patienter med akut hjärtinfarkt kommer att rekryteras till koststudien, och får då äta blåbär – den sort som växer vilt här i Sverige – och havre.
– De rekryteras inom fem dagar efter att de har genomgått ballongvidgning i samband med sin hjärtinfarkt. Detta sker vanligtvis direkt när de kommer in till sjukhuset, eller inom ett par dagar, berättar Rikard Landberg, professor Livsmedelsvetenskap på Chalmers, och poängterar:
– Det är viktigt att säga att det inte är en alternativ behandling utan självklart ett tillägg till gängse medicinsk behandling.

Nyttiga på olika sätt

Ingen tidigare studie har utförts på kombinationen havre och blåbär. Att de däremot var för sig är nyttiga är sedan tidigare visat. Effekten av blåbär har tidigare undersökts i en pilotstudie av samma forskargruppering.
– Vi kunde påvisa stora effekter, trots att patienterna redan stod på läkemedelsbehandling. Det var detta som stimulerade oss att designa denna studie, säger Rikard Landberg.
Havre och blåbär verkar ha positiva effekter på riskfaktorer via olika mekanismer i kroppen. Kostfibrer i havre har välkända kolesterolsänkande effekter, och vissa polyfenoler i blåbär – ämnen som ger bäret sin färg, smak och lukt – har positiva effekter på blodtrycket. Polyfenolerna har nämligen både en kärlvidgande och en antiinflammatorisk effekt. Just därför tror forskarna att de båda tillsammans kan ge en synergieffekt, eller som minst en adderad effekt.

Målet: en individanpassad behandling

De 900 patienterna kommer att följas med avseende på deras kolesterolvärde, men även andra metabola riskfaktorer. Avföringsprov ska visa om tarmens bakterieflora påverkas, och om den modifierar effekten av blåbär och havre på de undersökta riskfaktorerna. Forskarlaget kommer dessutom följa metaboliter, kroppens markörer i blodet, för att se om det går att hitta specifika molekyler som kan kopplas till hur individen svarar på kosttillägget. Blåbär jämförs mot havre, kombinationen av blåbär och havre i form av en dryck (se bild), samt mot en placeboprodukt.
– Vår studie öppnar upp för en mer specifik, individanpassad preventiv behandling av personer som har haft hjärtinfarkt, förklarar Rikard Landberg.

Maten en viktig faktor

Han hoppas på preliminära resultat under 2023. Och Rikard Landberg är glad för att kunna bidra till framtida evidensbaserad tilläggsbehandling och prevention för en stor grupp patienter:
– Många människor får hjärtinfarkt varje år. Matvanor är en av de viktigaste faktorerna som påverkar detta, men vi saknar idag bevis för hur vi ska förhålla oss till detta. Det här är ett exempel på forskning där vi från Chalmers kan bidra med specifik kompetens och erfarenhet, samtidigt som vi måste samarbeta med medicinsk expertis och praktik då studien utförs på patienter. Jag hoppas på att vi tillsammans kan bidra till en framtida förbättrad vård för hjärtinfarktspatienterna, avslutar han.

Text: Mia Malmstedt
Foto: Shutterstock, Annika Söderpalm (bild på Rikard Landberg), Rikard Fristedt (bild på drycken som ingår i koststudien)

Sidansvarig Publicerad: to 03 jun 2021.