David Blekhman i Hans-Olof Nilssons hus
​David Blekhman, expert på alternativ och förnybar energi har tillbringat det senaste året på Chalmers som Fulbright Distinguished chair. Under sin tid i Sverige har David Blekhmans haft ambitionen att besöka alla vätgasstationer i Skandinavien.​ Fotot är från dokumäntären om det privatägda vätgashuset utanför Göteborg,​

Se dokumentären om vätgashuset

– När jag studerade väte under mitt år i Göteborg berömde alla Hans-Olof Nilssons privatägda hus, säger David Blekhman. Huset som är frikopplat från elnätet – med egen vätgasproduktion.
Naturligtvis var han tvungen att besöka ”the Nilsson Energy House” och göra en dokumentär om huset på Sveriges västkust för sina studenter i Los Angeles. Du kan se den här, liksom en kortare trailer. Länkar finns i slutet av texten.
– När jag besökte huset blev jag positivt överraskad över hur mycket tankearbete och ansträngningar som ligger bakom skapandet av framtidens hus, som är helt frikopplat från det omgivande energisystemet. Naturligtvis var gästfriheten också i toppklass.

Huset utanför Göteborg gjorde ett så stort intryck på David Blekhman att han bestämde sig för att dokumentera det för sina studenter. Resultatet blev en dokumentär där man får ta del av en mängd tekniska detaljer. Huset drivs av solceller, batterier och väte. Solenergin lagras i väte under sommaren och används för att producera el och uppvärmning under hösten och på vintern.
– Spillvärmen från bränslecellen används för att hålla huset varmt. Att lagra energi mellan olika säsonger är ett behov vi även har i Los Angeles. Som komplement till lagring i väte finns även i huset ett relativt stort batterilagerför att reglera kortsiktiga en-till-få-dagars behov av att lagra och sedan använda solenergin.

– Medan vi för tio år sedan tänkte på väte som ett bränsle för personbilar, och då framför allt i  konkurrens med batteridrivna elbilar, så har väte under de senaste åren blivit det primära valet för massiv lagring av växande sol- och vindkraft. Det beror på att energilager i form av väte, istället för batterier, inte behöver sällsynta metaller, bara volym och tryck. Europeiska unionen satsar strategiskt på väte och ser den som en möjlighet att bidra till ekonomisk tillväxt i   många länder genom skapandet av nya företag och arbetstillfällen. Affärsmöjligheterna för litiumjonbatterier är mer begränsade i denna mening, säger David Blekhman.
– Väte är dock inte utan sina egna utmaningar. Både elektrolys- och bränslecellstekniken utvecklas fortfarande. Väteinfrastrukturen måste växa, samtidigt som man behöver bevaka att hanteringen av vätgas under tryck sker på ett säkert sätt, poängterar han.

Finns det något mer du vill berätta?
– Jag skulle vilja uttrycka min tacksamhet till Chalmers tekniska högskola för det fina värdskapet de har erbjudit under min tid som gästforskare inom Fulbright-programmet. Under min tid här har jag träffat många underbara människor. Jag vill rikta ett särskilt tack till Dr. Maria Grahn och Chalmers styrkeområde Energi för stödet med att producera den här videon, avslutar David Blekhman.

RELATERAT:
The Documentary: The Hydrogen House (15.47 min)
Trailer (2.40 min)

Text: Ann-Christine Nordin

Publicerad: to 17 sep 2020.