Christian Azar
​Chr​istian Azar, professor i energi- och materialsystem på Chalmers. Foto: Erik Wallnér.​​​

Christian Azar bland de 101 hållbarhetsmäktigaste 2021

Svante Axelsson, Nationell samordnare för fossilfritt Sverige, rankas i år som hållbarhetsmäktigast i Sverige. Åter på listan är Christian Azar med en 49e plats. Det framgår av tidningen Aktuell Hållbarhets årliga rankning som presenterades den 2 februari. På topp i listan återfinns bland andra Greta Thunberg och Johan Rockström.​
Ta del av hela listan: Hållbarhetsmäktigast i Sverige 2021
Christian Azar, professor i hållbara energi- och materialsystem vid Chalmers, placerade sig på första plats år 2009 när Aktuell Hållbarhet, då Miljöaktuellt, för första gången utsåg Sveriges Hållbarhetsmäktigaste. Som forskare inom frågor om minskade utsläpp av koldioxid är han en viktig röst i klimatarbetet. Christian Azar har publicerat mer än 100 vetenskapliga artiklar, rapporter, samt ett 100-tal artiklar i tidningar. Han har varit regeringens klimatrådgivare och ledamot i FN:s klimatforskningspanel IPCC. Han är ledamot inom näringslivets klimatomställning och författare till boken Makten över klimatet. 
Miljöaktuellts chefredaktör Mikael Salo har tidigare sagt till media att listan varken är ett pris eller en belöning för tidigare prestationer - utan ett sätt att tala om för inflytelserika personer att det finns förväntningar på de som kommer med.

Listan över Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste är framtagen av en jury bestående av personer som Miljöaktuellts redaktion har valt ut för att de har en god kunskap om miljöfrågor och om samhällsdebatten i stort.

Läs mer här:
Sveriges miljö- och hållbarhetsmäktigaste genom tiderna:
Miljömäktigast 2009: Christian Azar
Miljömäktigast 2010: Maria Wetterstrand
Miljömäktigast 2011: Andreas Carlgren
Miljömäktigast 2012: Johan Rockström
Miljömäktigast 2013: Johan Rockström
Miljömäktigast 2014: Johan Kuylenstierna
Miljömäktigast 2015: Carina Lundberg Markow
Hållbarhetsmäktigast 2016: Mattias Goldmann
Hållbarhetsmäktigast 2017: Isabella Lövin
Hållbarhetsmäktigaste 2018: Per Bolund
Hållbarhetsmäktigaste 2019: Greta Thunberg
Hållbarhetsmäktigaste 2020: Inställt​

Av: Ann-Christine Nordin

Sidansvarig Publicerad: sö 07 feb 2021.