Almedalen bjuder på både agitation och eftertanke

Anders Ådahl, vice ledare för Chalmers styrkeområde Energi. Nu har nedräkningen börjat till Almedalsveckan. Kan du berätta lite om veckan och ge oss en teaser om varför vi ska gå på seminariet ”Varför råder det inte samsyn om skogens roll för klimatarbetet?”
Anders Ådahl– Det handlar om skogen och dess viktiga roll för klimatet. Det intressanta är att skogens roll är omdebatterad och att det inte råder konsensus. Dels är det oklart hur själva skogen bör brukas och i vilken omfattning, dels är det mycket oklart vad biomassan i första hand bör användas till för att få ner klimatpåverkan. Om man hårdrar det: Ska vi bygga mer hus i trä eller ska vi göra biobränslen? Och hur räknar vi på de kolatomer i en svensk gran som binds upp i biomassan om de till exempel landar i en trästol i Italien. Skogen är dessutom i sig omdebatterad – är det ett ställe för rekreation eller industriell uttagsmaximering? Perspektiven är olika på olika håll i världen, inte minst inom EU, det vill vi också belysa.
 
Seminariet hålls klockan 8.00 den 3 juli, varför tycker du man ska kliva ur sängen och gå dit?
– Det kommer bli hyperintressant, och vi har jämte vår egen Göran Berndes med oss en skicklig panel som dessutom drar lite åt olika håll. Förra miljöministern Lena Ek som idag är styrelseordförande i Södra har säkert en del synpunkter som skiljer sig åt från till exempel Naturskyddsföreningens Louise Karlberg. Dessutom är Anders Wijkman med som tycker att vi måste tänka och agera mycket mer i termer av cirkulär ekonomi. Seminariet är för dem som både vill skakas om och lära sig mer i ämnet och som vill ha en fartfylld diskussion att vakna upp till.

Vad betyder Almedalen för dig?
– Jag är här för fjortonde året och det är en slags politikens och lobbyismens Kiviks marknad. Högt och lågt. Agitation och eftertanke. Ibland kritiseras Almedalen för att ha blivit näringslivets jippovecka. Det ligger något i det. Man bör nog vara vaksam så att inte samhällsdebatten sätts på undantag. Almedalen är som bäst när man slinker in på ett seminarium med ett ovant och oväntat tema, eller när man spontant hamnar i diskussion om något väsentligt inom sitt område med politiker, forskare och företagsfolk. För mig är det oplanerade det som kan ge det verkliga värdet. Men två-tre dagar brukar räcka.
 
Vilket seminarium bör man absolut gå på under veckan?
– Vill inte ge något specifikt tips. Försök söka upp seminarier som är i utkanten på det du jobbar med så att du kan lära dig något nytt eller få andra perspektiv. Passa även på att lyssna på de politiska partiernas programpunkter. Se dock upp med paneldebatter med bara politiker, de brukar vara många och inte alltid så olika varandra eftersom de kan varandras argument. Blandad panel brukar bli bäst, säger Anders Ådahl avslutningsvis.

Även om du inte är på plats i Visby under Almedalsveckan kan du se flera av seminarierna live eller i efterhand på bland annat Västsvenska arenans Facebook. Mer info om det hittar du i Almedalsveckans programwebb.

​​Av: Ann-Christine Nordin Foto: Anders Ådahl privat.​

Sidansvarig Publicerad: to 20 jun 2019.