Stiftelsens pris 2015 till innovatören Simon Zhongxia He

​Stiftelsens pris går i år till dr Simon Zhongxia He, som utvecklat ny teknik vid MC2 för att trådlöst överföra stora datormängder genom radiovågor, något som tidigare inte varit möjligt, och med hjälp av entreprenörsskolan skapat ett framgångsrikt företag, Wyberry Technology, helt i enlighet med Chalmers vision om nyttiggörande och entreprenörskap av Chalmersidéer.

Simon Zhongxia He, som kommer från Kina, doktorerade vid Chalmers år 2014 inom mikrovågselektronik. Han är nu anställd som forskarassistent inom Mikrovågselektronik och har utvecklat en unik teknik för höghastighetsöverföring av video genom analoga radiovågor. Tidigare har man inte på detta sätt kunnat överföra stora mängder data utan att riskera fördröjningar och störningar i trafiken. Simons forskning möjliggör nu detta, vilket ger stora möjligheter för mediaöverföring vid exempelvis konserter och andra live-arrangemang. Med hjälp av tekniken kan produktionsbolag undvika att dra över en kilometer fiberkabel, från kameramän till produktionsbussen, för att överföra högkvalitativ video. Genom att utföra hela signalbehandlingen analogt på höga frekvenser över 60 GHz kan företaget påvisa överföring av 10 GB/s på 70-80 GHz utan synbar fördröjning.
Tekniken premiärvisades framgångsrikt i större sammanhang vid tv-sändningen av Lotta på Liseberg sommaren 2014.

Genom Chalmers entreprenörsskola har Simons idé förvandlats till ett företag genom entreprenörerna Dzana Damjanovic och Jens Kjellerup, som tillsammans med Simon och Encubator AB startade bolaget 2013. Genom hårt arbete från entreprenörerna, Simon och Encubator har företaget getts möjlighet att utvecklas och ledas till ett framgångsrikt groddföretag som nu utgör en stolthet i Chalmers groddföretagsportfölj.

”Det är en stor ära och ett privilegium för mig att få det här priset. Kommersialiseringsaktiviteter är inte en trygg zon för forskare, här har Chalmers inkubationssystem varit en flytväst för mig som hjälpt mig att simma ut på öppet vatten i den öppna marknaden. Det här priset är en stor uppmuntran för mig att jag gjort rätt i att flytta mig ur den trygga zonen, och det är en bra uppmuntran för andra Chalmers forskare som kan följa mig i detta drag i framtiden.” säger Simon om utmärkelsen.

Wyberry radio link in operationStiftelsens pris 2015 inriktas mot Chalmersstiftelsens strategiska satsning på omvandlingen och förstärkningen av Chalmers innovationssystem, där Chalmersstiftelsen bland mycket annat gör en offensiv investering i Chalmers egna innovationsbolag med 300 miljoner kronor över tio år. Priset går i år till en person vars innovation skapats på Chalmers och lanserats under 2014 som ett exempel på hur kreativa idéer tillåts växa och förfinas inom Chalmers tekniska högskola. Simon Zhongxia He representerar det som Chalmers är så stolta över: forskning som leder till en teknisk uppfinning som i sin tur leder till ett nytt bolag med stora framtidsmöjligheter. Det vill säga: utbildning, forskning och nyttiggörande i ett!

Simon Zhongxia He tilldelas ett personligt pris på 25 000 kr (före skatt) och 100 000 kr för att stötta en Chalmersverksamhet.
Simon Zhongxia He representerar Chalmers spjutspetsteknik och entreprenörskraft genom vår forskning och innovationssystem och är ett inspirerande exempel för alla chalmersister.

Läs mer genom att följa länkarna nedan:

Wyberry Technologies

Encubator

Stiftelsens pris

Stiftelsens satsningar

Text: Mattias Königsson
Foto: Simon Zhongxia He och Michael Nystås

Publicerad: ti 06 okt 2015.