​Ett hopvikbart tangentbord av elektriskt ledande silkestråd. Mötet mellan kemistudenterna från laboratoriet och vävarna i hemslöjdsföreningen gav minst sagt spännande – och uppmärksammade – resultat.​​​​
​Foto: Mats Tiborn

Studenter väver fungerande tangentbord i textil

​​De två masterstudenterna, Sozan Darabi och Sandra Hultmark, som gjorde ett arbete med professor Christian Müller på Chalmers institution Kemi och kemiteknik, har tagit fram en elektriskt ledande tråd som de sedan vävt till ett tangentbord tillsammans med Göteborgs Hemslöjdsförening. Nu publicerar de sina resultat i tidskriften Advanced Materials Technologies.
Tråden är helt fri från metall. Den består istället av silke färgat med en elektriskt ledande plast. Forskarna har tagit fram en ”färg” för textil som både färgar tyg och trådar vackert blå, och samtidigt gör dem elektriskt ledande. Den elektriskt ledande komponenten är en slags polymer eller plast som, när man löser den i vatten, får ett lågt pH-värde vilket gör att den fäster bra på silke. Tack vare detta tål trådarna både nötning och tvätt efter infärgning.
Textilen tar oss ett steg närmare smarta kläder med inbyggda funktioner helt utan metaller eller andra material som påverkar tygkänslan. Tråden skulle även kunna användas för att brodera kretskort i tyg.

– Med en elektriskt ledande silkestråd öppnas möjligheter för att designa textil elektronik, som till exempel kan användas för sensorer för puls och rörelser, helt integrerade i kläder. Man kan också tänka sig att sy ihop ett tangentbord som enkelt kan rullas ihop och stoppas i fickan, säger doktor Anja Lund som ingår i Christian Müllers forskargrupp.

För att lyckas väva tråden till ett tyg tog Chalmers kontakt med Göteborgs Hemslöjdsförening. Där fanns bra vävstolar och stor erfarenhet av vävning.

– Hemslöjdsföreningen har varit avgörande för det här projektet, där vi har behövt kombinera nya material med traditionellt hantverk. Dessutom har vi maskinbroderat elektriskt ledande mönster av tråden, med hjälp av ACG Nyström i Borås. Det känns väldigt kul att vi kan använda oss av lokal kunskap i sådana här samarbeten, säger Anja Lund.

Forskarna vill nu gå vidare och kombinera den ledande förmågan i tråden med deras tidigare forskningsresultat där de utvecklat textiler som genererar elektricitet av värme. Tillsammans skulle detta kunna leda till smarta kläder som använder kroppsvärmen för att försörja funktionerna med elektricitet.

Text och bild: Mats Tiborn

Publicerad: ti 02 okt 2018. Ändrad: må 08 okt 2018