​​​​​​​​​​​​​

Rabarber, reaktioner och revolvrar – grundämnenas fotavtryck i historia, litteratur och film


​Professor Lars Öhrström berättar om historiska grundämnen och utgår från sin senaste bok The Rhubarb Connection and other Revelations (RSC 2018). Det blir skära kryssare som går upp i rök i gryningen, en kejsares blåsproblem och ett guldtest för kokain – var beredd på metalljoneras kemi som den aldrig presenterats förut.
Lars kommer att prata om sarkofagmolekylen, Chen-Kao testet, och hur man fångar mördare med självlysande luminol. Men det blir också vardagliga tillämpningar som fiffiga små apparater för att mäta blodsockernivån för diabetessjuka, lädret i dina skor och det irriterande tuggummit som fastnat under deras sulor.
Vi kommer att möta hjältar och skurkar, verkliga och påhittade, kemister och vanliga människor. Till exempel en fd MI5 anställd som sköter en vårdavdelning på ett Londonssjukhus under fallande tyska V1 raketer, en notorisk tävlingscyklist, en stolt butler och den svenska grevinnan som grundade Nordeuropas en gång största kemiska industri. 
 

Chalmers bibliotek firar Periodiska systemets 150 års jubileum med en föreläsning av Professor Lars Öhrström.
I denna föreläsning får vi följa med på en spännande odyssé i grundämnenas värld.
 
Lars Öhrström är kemist och kemiingenjör och har arbetat i Frankrike, Botswana, Schweiz, och USA. Utbildad på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm är han nu professor i oorganisk kemi vid Chalmers, där han också är ansvarig för civilingenjörsutbildningen i kemiteknik. Han är även ordförande för oorganiska divisionen hos IUPAC. Divisionen ansvarar för det periodiska systemet.
 
Lars är dessutom populärvetenskaplig författare och gör podradio. Senast skrev han i Chemistry World och i Kemivärlden – Kemisk tidskrift om Leif Tronstad och tungvattensabotaget under andra världskriget och i Sans om ”När USA:s president inte får som han vill” och om Amma Asantes film A United Kingdom. Podradioprogrammet Chalmers Short Stories (tillsammans med Raychelle Burks) kan höras på Radioscience.se
 
Den kritikerrosade boken The Last Alchemist in Paris (OUP, 2013; Siste Alkemisten i Paris, Fri Tanke 2016) har översatts till fyra språk.

​Ingen anmälan krävs.
Kategori Öppen föreläsning
Plats: Seminarierum 1, Chalmers bibliotek, Hörsalsvägen 2
Tid: 2019-04-09 17:30
Sluttid: 2019-04-09 18:30

Publicerad: to 04 apr 2019.