Här får du korta nyheter från oss på Centrum för boendets arkitektur. Sidan uppdateras löpande. Längre nyheter hittar du i nyhetsflödet.
Se också längre nyheter
För att prenumera på vårt nyhetsbrev vänligen anmäl dig här.

Brf Viva 2 – rapporten är klar!
2025-06-27
Vad säger de boende om bostadsprojektet som siktade på en absolut framkant inom hållbart bostadsbyggande?
Den andra av två bostadsundersökningar som gjorts av Brf Viva är klar. Undersökningarna har gjorts av Centrum för boendets arkitektur (CBA) på uppdrag av Riksbyggen och medfinansierats med medel från Riksbyggens jubileumsfond Den goda staden. Undersökningarna har genomförts med boendeenkäter och intervjuer med boende. Brf Viva stod klart 2018.
Utmanande och intressanta designlösningar i Brf Viva är entrébalkonger (loftgångar) för ökad social samvaro, brant sluttande gemensamma gårdar med rik växtlighet, minskade lägenhetsstorlekar kombinerat med flera gemensamma rum i föreningen, bilpool och cykelpool som ersätter privata parkeringar, hållbara byggnadsmaterial för minskat underhåll, samt solceller och batterilagring.
Resultaten visar att man är trygg, att man känner till sina grannar, att man uppskattar lägenheterna, de gröna gårdarna och de gemensamma rummen i föreningen. Sammantaget bekräftar detta den stora ökningen i undersökning 2 av de som säger sig vilja bo kvar.
Fortsatt är kollektivt resande den enskilt viktigaste faktorn för att leva ett bilfritt liv. De flesta säger att det är viktigt att leva hållbart och flera boende uttrycker besvikelse över att lösningen med solpaneler och energilagring inte har fungerat. Man hoppas nu att detta kan åtgärdas, och föreningen arbetar med frågan.

Detaljens betydelse
2025-06-11
Detaljens betydelse är en vidareutbildning om material och detaljer för yrkesverksamma arkitekter i regi av Centrum för Boendets Arkitektur, CBA i samarbete med Sveriges Arkitekter. Detaljens betydelse är indelade i tre olika kurser utifrån olika material: Trä 17–18 September, Tegel 30 september – 1 oktober, och Plåt 21–22 oktober.
Mer information och anmälan på Sveriges arkitekters hemsida.

CBA bostadsdag i Stockholm 8/5, ArkDes
2025-06-10
Vi vill tacka alla som deltog i CBA-dagen i Stockholm den 8/5. Programmet bjöd på information om CBA, Tobias Olsson från Sveriges arkitekter gav en uppdatering om konjunturen för arkitekter, och Yvonne Svensson från Boverket informerade om det nya regelverket för bostadsbyggande. Verktyget MAB, utvecklat av CBA på uppdrag av Framtiden i Göteborg, presenterades. Vi fick också intressanta presentationer om bostadsutveckling, återbruk och transformation av Blick Arkitektur, Ahrbom & Partner, Urban Couture, och RISE.
CBA finns nu även på plats i Stockholm med Erik Stenberg, KTH, som kontaktperson vilket möjliggör att samarbete och kontakt finns på nära håll, lokalt. Vi hoppas att ni vill vara med och initiera forsknings- och utvecklingsprojekt tillsammans med oss. Och även göra bostadsundersökningar, seminarier, kurser, bostadsskolor och CBA-dagar och på det sättet bidra till kunskapsuppbyggnad inom fältet för bostadspraktiken. E-post till Erik:
erik.stenberg@arch.kth.se
Erik Stenberg, KTH, Arkitekturskolan, Stockholm

CBA bostadsdag i Malmö 24/4, Form & Designcenter
2025-06-10
Vi vill tacka alla som deltog i CBA-dagen i Malmö den 24/4. CBA-dagen var en start på en geografisk utvidgning av CBA, där samarbetet med LTH förankrar CBA lokalt i en sydligare kontext, ett CBA-syd. Många deltog på eftermiddagen och det blev en fullsatt lokal. Programmet bjöd på både information, föreläsningar och samtal med en avlutande mentometerundersökning: vad vill publiken att CBA-syd arbetar med?
Vi upplevde att det finns ett intresse av ett forum som CBA i södra Sverige och vi hoppas på att ni vill gå med i CBA, en nationell mötesplats för bostadsarkitektur, och bidra till kunskapsutveckling, samtal och opinionsbildning i frågor som rör hållbar bostadsarkitektur och bostadsutveckling. På plats finns Tomas Tägil och Per-Johan Dahl. E-post till Tomas:
tomas.tagil@abm.lth.se
Tomas Tägil, Institutionen för arkitektur och byggd miljö, Lunds tekniska högskola.