CBA i media

Arkitekten
2023-05-10
Forskningen visar att det finns behov av lägenheter som tål en mer varierad användning och en större mångfald. Ändå byggs de flesta bostäder med fokus på specifika hushåll som kärnfamiljer, par- eller singelhushåll. Tidningen Arkitekten: "Bygg fler anpassbara lägenheter!"

Stadsbyggnad 
no. 5 2022
Kan man utvärdera bostäder med hjälp av ett utvärderingsverktyg och kan man generera nya bostadslösningar med hjälp av ett beställningsverktyg där man kan bestämma en optimal kvalitetsnivå?
Tidningen Stadsbyggnad: Vilka kvaliteter har en god bostad?

Hem&Hyra
2022-04-08
Ombildningar av kommunala hyresrätter till bostadsrätter har blivit en valfråga i Göteborg. Facit från Stockholm avskräcker. Samtidigt får politikerna hård kritik från forskarhåll, för att ägna all sin kraft åt symbolfrågor.
Ombildningsdebatt i Göteborg: får inte bli som Stockholm

Forskning & Framsteg
2022-01-20
I decennier har allt handlat om att bygga så billigt som möjligt. Men enligt bostadsforskare borde vi bygga bättre - och dyrare. Det ger långsiktigt lägre kostnader och mer hållbara bostäder.
Därför blir dyrare hus billigare i längden

Göteborgs-Posten
2022-01-11
Om politikerna verkligen känner omsorg om hus byggda i "klassisk stil" har jag ett enkelt förslag: sluta riv! Det skriver Kaj Granath, arkitekt och gästforskare på Chalmers.
Så räddar vi Göteborg – sluta riv stadens gamla hus

Arkitekten
2021-12
Både för- och nackdelar med loftgångar och gemensamma ytor. Mycket betong men bra planlösningar. Insyn och ändå trevligt. En rikedom även om inte allt används. Ungefär så skulle de boendes upplevelser i Kasper Salin-prisade Brf Viva kunna sammanfattas.
Tidningen Arkitekten: Boende tycker till om prisade Brf Viva

SvD Näringsliv
2021-06-06
Pyttesmå vardagsrum, sovrum på under fem kvadratmeter, kök utan dagsljus och slopade lägenhetsförråd. Mitt i pandemin jobbar Boverket för mindre bostäder, varnar Ola Nylander, arkitekturprofessor vid Chalmers.
Varning: ”Boverket krymper bostäder”

Göteborg Direkt
2021-06-04
Fri hyressättning i nyproducerade lägenheter föreslås införas från första juli 2022. ”Inga fördelar för boende”, säger Ola Nylander, professor på Chalmers.
Forskaren om marknadshyror: "Inga fördelar för boende"

Göteborgs-Posten
2021-05-20
Boverkets förslag om nya regler i byggbranschen innebär att kontrollen för att regler och krav efterföljs lämnas över till byggbolag och byggindustrin. Förslaget har flera brister och bygger på ogrundade påståenden om vad de boende efterfrågar, skriver Ola Nylander, professor i arkitektur.
Boverkets nya regler strider mot svenska rättsprinciper

​Arkitekten
2021-03-04
Anita Ollár ville undersöka vilken betydelse rumslig utformning har för att minska bostäders miljöpåverkan och valde att zooma in på köket. Nu har hon presenterat sin licentiatavhandling.
Köket står i centrum i närstudie om cirkularitet

Fastighetsnytt
2020-09-03
Att bygga bostäder med högre kvalitet kan pressa hyrorna. Det visar forskning från Boinstitutet och Centrum för Boendets Arkitektur (CBA) vid Chalmers. ”Lönsamheten kan skruvas till nästan vad som helst”, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, som kommenterar rapporten.
Ny forskning: Högre kvalitet kan ge lägre hyra

Hyresgästföreningen
2020-09-03
Genom att ifrågasätta kostnadskalkyler går det att hålla hyran nere. Det visar Antti Kurvinen i sin forskning där Viskaforshems passivhus i trä utgör fallstudie.
Viskaforsmodellen med passivhus i trä gav lägre hyra