Chalmers nobelpristagare Gustaf Dalén

​Redan som mycket ung höll Gustaf på med olika uppfinningar och konstruktioner. 1892 åkte han till Stockholm för att visa en apparat som mätte mjölkens fetthalt för Gustaf de Laval. Den store affärsmannen uppmuntrade den unge Gustaf att skaffa sig en ordentlig teknisk utbildning och sedan återkomma för en anställning.

Gustaf Dalén och Chalmers

Gustaf Dalén kom till Chalmers den 1 september 1892, 23 år gammal. Han gick i det som kallades Chalmers lägre och var en flitig elev. Han sågs ofta på de dåvarande chalmeristernas inneställe Kafé Blå Bandet där han spelade schack. Ett år senare tog han examen och fick som en av få tillträde till den högre undervisningen på Chalmers.

Gustaf Dalén med de mörka glasögonen, svartvitt porträtt
Gustaf Dalén (1869-1937)

Han visade stort intresse för fysik och utsatte ständigt sin professor Wijkander för svåra frågor. Den 10 juni 1896 utexaminerades Gustaf från Chalmers. Han lånade pengar till vidare studier och reste till Polytechnicum i Zürich, den tidens främsta tekniska läroanstalt, och studerade där i tre terminer.

Gustaf flyttade till Stockholm 1901. Kontakten med Chalmers behöll han dock. Bland annat donerade han en stor del av nobelpriset till vidare stipendier för begåvade studenter.

Gustaf Dalén fick nobelpriset i fysik 1912

Gustaf fick nobelpriset i fysik 1912 för Agafyren som inte drevs med elektricitet utan med acetylengas. En liten låga brann dygnet runt och på dagtid med en minimal förbrukning genom att strypa tillförseln med en solventil. Tekniken användes även till järnvägssignaler. Andra betydande uppfinningar är agaspisen, biograflampor, lustgasutrustning och utrustning för narkos.

Nobelprisets officiella sida

Läs mer om Gustaf Dalén på nobelprisets officiella sida.

(Öppnas i ny flik)