Chalmers och Nobel

Bild 1 av 1
Nobelpristagarna Anne L'Huillier och Ferenc Krausz
Nobelpristagarna Anne L'Huillier och Ferenc Krausz föreläser på Chalmers 2023. Foto: Charlotte Carlberg Bär & © Daniel Gerst, Max Planck Institute of Quantum Optics

Chalmers har en lång tradition av att hedra och lyfta fram nobelpristagare genom olika arrangemang. Här hittar du massa intressanta saker kopplat till Nobel - allt från Chalmers egen pristagare Gustaf Dalén till aktuella föreläsningar och event.

Chalmers Nobelfirande 2023

I mitten av december kommer två av årets tre pristagare i fysik – Anne L'Huillier och Ferenc Krausz till Göteborg och håller var sin föreläsning.
Alla är välkomna till föreläsningarna. Nedan hittar du länkar till mer information och anmälan.


Sedan många år tillbaka har minst en av årets Nobelpristagare kommit till Göteborg i samband med prisutdelningen i december och hållit föreläsningar, som Göteborgs universitet arrangerat i samarbete med Chalmers. I år kommer de två pristagarna i fysik: Anne L´Hullier den 15 december och Ferenc Krausz den 18 december. Båda föreläser i Chalmers kårhus i salen Runan.

På Nobelstiftelsens sida kan man läsa om Anne L’Huillier, Ferenc Krausz och Pierre Agostini: 
”Årets pristagare har gjort experiment där de visat på ett sätt att tillverka ljusblixtar som varar så kort tid att de mäts i attosekunder. Därmed har de visat på en metod för att lysa upp ett tillräckligt kort ögonblick att det blir möjligt att studera vad som händer inuti atomer och molekyler. … Pristagarnas arbeten har gjort det möjligt att utforska förlopp som sker på så kort tid att de tidigare var omöjliga att följa.”

Se mer om föreläsningarna längre ned på sidan.

8 december

I anslutning till Nobel Week Dialogue (se mer nedan) genomförs en särskild föreläsning och studenter, doktorander och medarbetare är välkomna. Denna sker i samarbete med Göteborgs universitet. Och i år får vi lyssna till 2021 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin Ardem Patapoutian, när han håller föreläsningen “How do you feel?  The molecules that sense touch". 

Mer information och anmälan

9 december

Välkommen till årets Nobel Week Dialogue. Detta är ett kostnadsfritt evenemang och en del av den officiella Nobelveckans program. Det sker vartannat år i Stockholm, vartannat i Göteborg och i år är det vår tur!

Evenemanget syftar till att stimulera diskussion på högsta nivå om ett aktuellt vetenskapsrelaterat tema genom att samla Nobelpristagare, världens ledande vetenskapsmän och experter, viktiga opinionsbildare, beslutsfattare och allmänheten, online såväl som på plats. 

Tema i år är migration – ett ämne som är mer aktuellt än någonsin och något som kommer ha stor påverkan på vår framtid. Detta är en heldag med spännande föreläsare, bland andra två tidigare Nobelpristagare Abdulrazak Gurnah, litteraturpriset 2021, och Ardem Patapoutian som mottog priset för medicin 2021.

Mer information och anmälan

 

15 december

13.50 öppnar dörrarna till Runan för publiken. Anne L'Huilliers föreläsning startar klockan 14.00.

Mer information om föreläsning med Anne L'Huillier

 

18 december

10.20 öppnar dörrarna till Runan för publiken. Ferenc Krausz föreläsning startar klockan 10.30. 

Mer information om föreläsning med Ferenc Krausz

 

Nobelprisets officiella sida

Läs mer om Gustaf Dalén på nobelprisets officiella sida.

(Öppnas i ny flik)