Stefan Edman

Stefan Edman är född 1946, uppvuxen i Bohuslän, senare verksam vid St Sigfrids Folkhögskola utanför Växjö, men nu återflyttad till sin uppväxtmiljö, Ljungskile. I sitt författarskap, som nu omfattar ett 15 tal böcker, förenar han en populärvetenskaplig drift att förklara biologiska sammanhang, med ett alltid synligt engagemang för miljö och hållbar framtidsutveckling. Han medverkar flitigt i vad vi brukar kalla universitetens tredje uppgift, senast vid Vetenskapsfestivalen i Göteborg 1997 med ett program om Linné och ett om vattnets betydelse för livet.

Han har fått ett flertal utmärkelser, senast Bohuslandstingets miljöpris 1996 och AW Bergstens pris utdelat av Kungl Skogs- och Lantbruksakademin 1997. Bland uppdrag och uppgifter noteras att han är ledamot av naturvetenskapliga forskningsrådet, NFR, och rådgivare till statsminister Göran Persson.

Stefan Edman har gjort en stor insats som populärvetenskapare, debattör och miljöväckarklocka. Han kombinerar på ett lyckligt sätt sin fascination, vördnad och respekt för skapelsen med en optimistisk tekniksyn. Han är en som tror på människans möjligheter att med förnuftigt handlande, kombinerat med tekniska lösningar, skapa en god och vacker framtid för oss och våra barn.

Sidansvarig Publicerad: to 14 okt 2010.