Mateo Valero

Hedersdoktor 2008

Mateo Valero promoveras till hedersdoktor för sina stora insatser inom området datorarkitektur - läran om att konstruera datorer för att utföra beräkningar på ett så snabbt sätt som möjligt inom tekniska och ekonomiska ramar.

Förutom Barcelona Supercomputing Center, har Mateo Valero byggt upp Institutionen för datorarkitektur vid UPC. Den är nu ett attraktivt nav som samlar världsledande forskare och flera storföretag i databranschen, som har etablerat forskningsavdelningar i en teknikpark i anslutning till universitetet.

Professor Valeros betydelse för Chalmers är påtaglig. Han har gett Data- och informationsteknik kraft att bygga en slagkraftig verksamhet inom datorarkitektur. Han är också rådgivare för det nystartade projektet ChaParall på Chalmers, som möter kraven från framtidens informationssamhälle med nytänkande sätt att konstruera datorer och programvara. Där är Mateo Valeros erfarenheter av att bygga stora tvärvetenskapliga projekt mycket värdefulla.

Mateo Valero är professor på Universitat Polytècnica de Catalunya (UPC) i Barcelona sedan 1983. Han leder även Barcelona Supercomputing Center - ett nationellt center för vetenskapliga beräkningar.

Sidansvarig Publicerad: on 20 nov 2019.