Marie Rådbo

Marie Rådbo är universitetslektor i astronomi vid Göteborgs universitet. Hon har varit utbildningsledare vid Cosmonova i Stockholm och engagerad vid Universeum i Göteborg. Hon är ledamot i bland annat International Planetarium Society och Svenska Astronomiska Sällskapet. År 1999 tilldelades hon det prestigefyllda Rosénpriset av Forskningsrådsnämnden och blev Årets folkbildare 2003.

Motivering
Marie Rådbo har genom sin brinnande entusiasm kombinerad med en utpräglad förmåga att popularisera astronomin på ett utomordentligt sätt lyckats ge naturvetenskapen ett ansikte utåt. För sina föredrag, teve- och radioframträdanden samt populärvetenskapliga böcker om astronomi har hon fått stort erkännande. Hon är även en återkommande deltagare i Göteborgs årliga vetenskapsfestival.

Den uppskattande publiken omfattar alla, från de allra yngsta till välmeriterade akademiker. Hennes insatser för att stimulera nyfikenhet och intresse för naturvetenskap bland ungdom är ovedersägliga. Dessutom är Marie Rådbo en lovordad föreläsare vid Chalmers/Göteborgs universitet på såväl grundkurser som välbesökta kvällskurser.

Sidansvarig Publicerad: on 20 nov 2019.