Ludvig Strigeus och Martin Lorentzon

Hedersdoktorer 2015
 
De tidigare chalmersstudenterna Ludvig Strigeus och Martin Lorentzon ligger bakom musiktjänsten Spotify som på mycket kort tid revolutionerat människors sätt att lyssna på musik. Deras tekniska respektive entreprenöriella bidrag belönas med ett hedersdoktorat vid Chalmers. 
 
Ludvig Strigeus är hjärnan bakom Spotifys framgångsrika, tekniska plattform för att strömma musik. Han har också skapat den lilla men effektiva filöverförings-klienten µtorrent – en formidabel succé som används av miljontals människor världen över. Teknik och tekniska lösningar har stor inverkan på våra liv, men trots det förblir ofta de som skapar lösningarna, liksom Ludvig Strigeus, ofta relativt osynliga. Ludvig Strigeus har en civilingenjörsexamen i datateknik från Chalmers och belönades 2006 med John Ericsson-medaljen för sina lysande studier.
 
Martin Lorentzon utses till hedersdoktor för sitt teknikbaserade och långsiktiga entreprenörskap som bland annat resulterat i det världsledande företaget Spotify, grundat år 2007 tillsammans med Daniel Ek. Martin Lorentzon är en entreprenöriell förebild med en bevisad förmåga att arbeta innovativt med personer med kompletterande förmågor, till exempel Ludvig Strigeus och Daniel Ek. Han bjuder också på sitt engagemang och sina erfarenheter som mentor åt unga entreprenörer.

Sidansvarig Publicerad: to 19 mar 2015.