
När kunskap om utvecklingsarbete binds ihop med kunnandet inom vården, kan fantastiska saker hända. I tjugo år har Chalmers och Västra Götalandsregionen arbetat tätt tillsammans inom verksamhetsutveckling. Ett samarbete som har skapat en brygga mellan vetenskap och praktik, och banat väg för helt nya sätt att tänka inom vården.
Ett tekniskt universitet med starka band till vården. Det kan låta som en udda kombination, men samarbetet mellan Collaborative platform for Healthcare Improvement vid Chalmers och Västra Götalandsregionen, VGR, har pågått i två decennier – och fortsätter hela tiden att utvecklas.
Collaborative platform for Healthcare Improvement, CHI, arbetar med forskning och utbildning inom förbättring, innovation och transformation av hälso- och sjukvård. Genom åren har en mängd projekt, utbildningar och initiativ byggts upp i det intensiva samarbetet mellan CHI och VGR. Det har resulterat i alltifrån nyskapande cancervård och stöd till cancerberörda till en mängd kvalitets- och förbättringsprojekt inom den västsvenska vården.
Andreas Hellström, vetenskaplig ledare vid CHI, betonar att det gemensamma arbetet har lett till ny kunskap och inspiration för bägge parter, som på ett unikt sätt har kunnat lära av varandra. Det här utbytet är särskilt tydligt i 15-poängsutbildningen ”Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling” som över tid har gett hundratals chefer och verksamhetsutvecklare i Västsverige grundläggande verktyg för förbättringsarbete. Utbildningen har lett till att forskningsbaserad kunskap har kunnat omsättas till praktisk handling i vårdens vardag, samtidigt som utbytet mellan kursledarna och de yrkesverksamma deltagarna har gett viktig input till arbetet och forskningen inom CHI.
Dessa erfarenheter kommer att vara värdefulla även för grundutbildningen för läkare, där medarbetare kopplade till CHI framöver kommer att vara delaktiga i den modul som handlar om förbättringskunskap.
– Jag har ibland fått frågan: ”har du hållit samma kurs i kvalitetsdriven verksamhetsutveckling i 20 år?” Men faktum är att det aldrig är samma kurs vi håller, eftersom innehållet hela tiden omformas i det täta samarbetet med VGR. Det är den här dynamiken som är så viktig. Vi har en ständig dialog om de behov som finns och vilken inspiration som behövs inom hälso- och sjukvården. Det gör att vi hela tiden är i takt med varandra och de frågor som är aktuella, säger han.

Förnyelse kräver kunskap utanför vården
Utbildningen kvalitetsdriven verksamhetsutveckling ger deltagarna en djupare förståelse för det system som hälso- och sjukvården verkar i. Kursen lyfter bland annat fram grundläggande kunskap om vad kvalitet är och vikten av att alltid sätta patienten i fokus. Karin Looström Muth, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör i VGR, och Anna Belfrage, vårdcentralchef på Närhälsan Stora Höga, är två av deltagarna genom åren.
– Jag gick kursen för 15 år sedan, och det är slående hur ofta jag återkommer till de basala byggstenar som jag fick med mig. Utbildningen visade mig möjligheterna och de verktyg som krävs för att genomföra förbättringar i vården, och för mig blev det startskottet för en ny karriär inom utvecklingsarbete, säger Karin Looström Muth.
För att komma framåt är samarbetet mellan vården och akademin centralt.

Hon anser att innovations- och förändringsarbete kräver mycket kunskap, och ser stora fördelar med att även dra nytta av kunskap utanför vården i arbetet. Därför ser hon ett stort värde i samarbetet med Chalmers.
– VGR är mitt upp i ett omställningsarbete för en mer individanpassad, nära vård och en mer sammanhållen hälso- och sjukvård. För att kunna göra den förflyttningen och komma framåt är samarbetet mellan vården och akademin centralt, säger Karin Looström Muth.
Nätverk skapar många möjligheter
Anna Belfrage, som nyligen avslutade utbildningen, påpekar att kursdeltagarna blir en del av ett nätverk av hundratals personer inom VGR som går, eller har gått, utbildningen. Något hon beskriver som ovärderligt.
– Nätverket underlättar verkligen för samarbeten över gränserna. Det ger en möjlighet att träffa andra, engagerade människor med liknande utmaningar, som dessutom har med sig samma grund från utbildningen. För min del har nätverket lett till ett samarbete med Sjukhusen i väster för att förbättra vården för patienter med DVT, djup ventrombos. Vi har tillsammans skapat ett nytt arbetssätt som minskar risken för att patienterna behöver söka akutvård, som nu har införts på tolv vårdcentraler, säger hon.
Nätverket och utbildningen ger fina möjligheter att inspireras av hur andra arbetar.

För Anna Belfrage har utbildningen inneburit en trygg bas – och ett större mod – i förbättringsarbetet. Både hon och Karin Looström Muth tycker att kursen har banat väg för ett nytt sätt att tänka kring förändringar i vården, men också ett gemensamt språkbruk kring kvalitetsfrågor som underlättar samarbeten inom vårdens olika verksamheter.
– När många ser samma sak och delar samma kunskap blir det lättare att komma vidare tillsammans, säger Karin Looström Muth.
– Dessutom ger nätverket och utbildningen fina möjligheter att se och inspireras av hur andra arbetar, säger Anna Belfrage. Under kursen fick vi deltagare exempelvis besöka Kraftens Hus i Borås, en fantastisk mötesplats för cancerberörda som väckte mycket inspiration och tankar.
Experter på att lära av varandra
Andreas Hellström, som i sin roll kunnat följa utvecklingen inom VGR i många år, ser stora skillnader i hur regionen arbetar med verksamhetsutveckling nu jämfört med när Chalmerssamarbetet startade. Särskilt när det gäller att använda och ta vara på andras, goda exempel.
– VGR har blivit väldigt bra på att lära sig av framgångsrika fall. Och för att lära av varandra är just förståelse och det gemensamma språkbruket viktigt, säger han.
Karin Looström Muth konstaterar att frågor om verksamhetsutveckling inte diskuterades alls under 1990-talet, när hon själv läste till läkare. Sedan dess har mycket hänt.
– Inom VGR har vi gått från satsningar på enskilda projekt till att bedriva utvecklingsarbete som en del av den ordinarie verksamheten. Det behövs i det komplexa system som vården befinner sig i, där det hela tiden händer nya saker inom exempelvis forskning och utvecklingen inom AI. Behovet av kunskap, grundläggande metoder och verktyg inom kvalitetsdriven verksamhetsutveckling är viktigare än någonsin, säger hon.
Text: Ulrika Ernström
Foto: Daniel Karlsson

Om CHI – Collaborative platform for Healthcare Improvement
CHI, Collaborative platform for Healthcare Improvement – tidigare "Centre for Healthcare Improvement" – är en samverkansplattform vid Chalmers som samlar forskning och utbildning inom förbättring, innovation och transformation av hälso- och sjukvård. Tillsammans med vårdens medarbetare deltar CHI aktivt i utvecklingsprojekt och eftersträvar en patientfokuserad, effektiv och säker vård.
Några projekt och utbildningar inom CHI:
Patientdriven social innovation av och för cancerberörda – Kraftens hus
Sahlgrenska Universitetssjukhuset i samarbete med Chalmers för att utveckla sjukhusvård i hemmet
Chalmersstudenter och vårdchefer jobbar tillsammans med vårdens utmaningar
Några röster om CHI
Citaten kommer från en intervjustudie med CHI:s samarbetspartners från 2022:
”Inom VGR har det blivit så att de allra flesta som har olika höga positioner kopplat till kvalitetsfrågor och verksamhetsutveckling gått olika former av utbildningar inom CHI. Det innebär att det finns en gemensam bas att stå på när det gäller vad vi menar och hur vi pratar om kvalitetsfrågor.”
Malena Lau, strateg, Västra Götalandsregionen
”Jag tror att de kan bidra till en väldigt viktig del inom hälsa och sjukvård. Det unika som ett tekniskt universitet kan bidra med, är att vi kan jobba mer med lösningar som inte är individriktade utan som är systeminriktade. […] hur organiserar man arbetet inom vården så att det faktiskt blir effektivt?’”
Bo Norrman, senior rådgivare Chalmers styrkeområde hälsa och teknik
”Akademin och praktiken har ofta haft svårt att mötas. Man står för olika typer av kunskap och det finns ett glapp däremellan som gör det svårt att få nytta av varandra. Där tycker jag CHI är en viktig brygga. Det är fortfarande tydligt vetenskapligt grundat, men det är applicerbart för organisationernas utmaningar och problem.”
Thomas Andersson, professor i företagsekonomi, Högskolan i Skövde

- Universitetslektor, Innovation and R&D Management, Teknikens ekonomi och organisation

- Projektledare, Projekt- och centrumledning, Teknikens ekonomi och organisation