Marcus Holgersson stortrivs på Stanford

​Tack vare ett stipendium från Familjen Knut och Ragnvi Jacobssons stiftelse samt bidrag från Barbro Osher Endowment som han fick 2014 kunde chalmersforskaren Marcus Holgersson resa till Stanford för att gästforska och utbyta erfarenheter på vad som är rankat som ett av världens bästa universitet. Väl på plats trivs han bra med det stora utbudet av seminarier, kurser och konferenser på andra sidan av Atlanten och han har mycket kvar att göra innan han återvänder till Sverige och Chalmers.

Marcus Holgerssons forskning finansieras till största delen av ett Wallanderstipendium som han fick 2013, men den nya finansieringen har alltså möjliggjort en vistelse på Stanford. Hans forskning om Intellectual Property (IP) Management handlar om hantering av exempelvis patent och copyright relaterat till teknik- och affärsstrategier, något som han nu arbetar med för fullt på andra sidan av Atlanten.

– Stanford är fantastiskt på många sätt, dels för att det är få universitet som samlar så många världsledande forskare inom så många olika fält, dels för att det ligger i hjärtat av Silicon Valley som är en fascinerande industriell och teknologisk miljö, säger Marcus.

Han har besökt Stanford en gång tidigare men hade då bara möjlighet att stanna några veckor så det här är Marcus första längre vistelse där. Sedan årsskiftet 2014/2015 har han bott i Palo Alto, Kalifornien, och där stannar han till mitten av augusti för att sedan återvända hem till Chalmers.

– Ja, då är det dags att undervisa i mina kurser Innovationsekonomisk analys och Strategic Management and Economics of Intellectual Property, förklarar Marcus.

Angenäma bekymmer i staterna

En viktig del av vistelsen är att delta i olika seminarier och konferenser, både på Stanford men också hos flera företag i Silicon Valley. Marcus berättar att utbudet är stort och kvaliteten hög så han har angenäma bekymmer att handplocka det som är mest intressant och relevant.

– Jag måste ju ha tid att fokusera lite på min egen forskning också, ler Marcus.
Just nu analyserar han redan insamlad data som blir underlag för kommande artiklar men han planerar också en ny datainsamling som ska ske i Sverige senare under året. Utöver det läser han en kurs som hålls av professor Mark Lemley, en av de mest framstående forskarna inom IP.

– I sommar ska jag dessutom, tillsammans med min chalmerskollega Hans Björnsson, ta emot omkring fyrtio studenter från chalmersprogrammet Industriell ekonomi som bland annat ska läsa sommarkurser på UC Berkeley och här på Stanford. Det ska bli väldigt roligt, menar Marcus.

Text: Hanna Timring
Foto: Erika Holgersson

Sidansvarig Publicerad: on 29 apr 2015.