Unga entreprenörer från Chalmers uppmärksammas

​Tidningen Företagaren har släppt sin årliga lista med de 103 mest lovande idéerna från företagare under 30 år. Listan vill lyfta fram unga förebilder från hela Sverige. Många av entreprenörerna och bolagen har koppling till Chalmers, som studenter från Chalmers School of Entrepreneurship och bolag hos Chalmers Ventures.
​ Den årliga 103-Listan sammanställs i samarbete mellan intresseorganisationen Företagarna och statliga Almi Företagspartner. Här finns hela listan.

Bolag/entreprenörer med koppling till Chalmers:

Johanna Nissén Karlsson, 27, Eric Henriksson Martí, 25, Gustav Larsson-Utas, 25
Vividye AB, Göteborg
Nystartat Chalmersföretag som vill förändra textilindustrin med en ny, miljövänlig teknologi för att färga av och på kläder för att ge dem nytt liv. Vinnare av H&M och ELLE Conscious Award 2020. Ingår i Chalmers Ventures. Belönade med Åforsk entreprenörsstipendium 2020. Läs intervju här

Kevin Walian, 24, Viktor Skoglund, 24
Scaffcalc AB, Mölndal
Kraftiga vindar är ett växande problem för bygg-Sverige och världen. När en ställning blåste omkull på en skolgård i Göteborg fick duon nog. Deras webbaserade program beräknar nu säkerheten för byggnadsställningar på ett ögonblick. Med en investering från Chalmers Ventures har de fått en rivstart. Redan under testfasen uppvaktades de av 32 bolag.

Elin Tornblad, 28, Pontus Törnqvist, 25
Potato Plastic/Elpoalma AB, Göteborg
En plastgaffel används kanske bara en kvart men kan ta hundratals år för naturen att bryta ned. En svensk uppfinning baserad på potatis blir ett miljövänligare alternativ, när plast i engångsprodukter förbjuds 2021.

Ludvig Gee, 30, Erik Osmund, 25
Oterlu AI AB, Göteborg
Förhindrar trakasserier online med hjälp av AI. Ingår i Chalmers Ventures acceleratorprogram. Finalist i Venture Cup 2020.

Alexandra Kettil, 26
Equilly AB, Göteborg
Veterinärkostnaden för hästar är 1,7 miljarder kronor per år i Sverige. Skador på grund av en felsittande sadel kan nu minskas med en liten matta som läggs mellan sadeln och hästens rygg, som skickar information till en app som visar belastningen.

Tobias Goldman, 28, Niklas Ohlsson, 27
Detecht Technologies AB, Göteborg
Nödlarm för motorcyklister, i mobilen. Via rörelsesensorer uppfattar mobilen när en olycka sker och skickar ett nödlarm till 112. Med på IVA:s 100-lista över hållbara bolag med potential att förbättra världen. Har fått in 3,8 miljoner från Almi Invest, Chalmers Ventures och ATM Capital. Lyckades få betalande användare i över tio länder på mindre än en månad.

Anton Fast, 28, Simon Geldner, 27
Ophena AB, Göteborg
Världens första magnetiska stigbygel är här, framvuxen ur Chalmers entreprenörsskola. Gör att ryttare slipper fastna med foten och släpas efter hästen, om de faller. Har redan kunder i över 50 länder med Frankrike, Tyskland och USA som största marknader.

Isac Kärrman, 26, Erik Berggren, 29, Karl Bäckström, 25, Johan Rådemar, 27
Eneryield AB, Göteborg
Automatiserat verktyg för mer effektiva elnät, genom att upptäcka och minska störningar. Har potential att påverka globalt. Har utfört pilotprojekt tillsammans med större elbolag. Korad till Sveriges Impact Maker i Venture Cup 2019. Även vinnare i ABB:s Draknäste. Testar metoder för framtidens elnät med ABB.

Sara Riad, 24, Jonathan Wahlund, 26, Jennifer von der Heydt, 26
Loop-it Swe AB, Göteborg
Gör take away ekologiskt hållbart. Har skapat ett digitalt och cirkulärt system för återvinning av muggar och andra produkter, för restauranger och kaféer. Finalist i Venture Cup Väst 2020. Antagna till Impact Accelerator, fokuserat på hållbara affärsidéer

Publicerad: on 16 sep 2020.