Ekonomi och produktionsteknik – en framgångsrik 10-åring

​2009 startade Chalmers högskoleingenjörsprogrammet Ekonomi och produktionsteknik. Under de gångna 10 åren har programmet utvecklats i en positiv riktning. Det är idag det mest sökta av alla utbildningar på högskoleingenjörsnivå inom området industriell ekonomi. I framtiden väntar ännu närmare samarbeten med industrin.
​Högskoleingenjörsprogrammet i ekonomi och produktionsteknik, även känt som EPI, startades 2009 på efterfrågan av näringslivet. Det fanns ett behov av högskoleingenjörer inom området industriell ekonomi.

Från studenterna var intresset stort – redan från början var söktrycket högt till utbildningen, som ligger på Chalmers campus Lindholmen. Idag är programmet det näst mest sökta av samtliga högskoleingenjörsprogram i Sverige och det allra mest populära inom ämnesområdet.*

– Under de gångna tio åren har utbildningen utvecklats i en positiv riktning. Vi har kunnat utöka antalet utbildningsplatser och sedan i höstas ges den femte terminen på engelska, vilket öppnar upp även för utländska utbytesstudenter.

Det berättar Susanne Kullberg, tekniklektor vid institutionen för teknikens ekonomi och organisation, och programansvarig för utbildningen. Hon säger att den tvärvetenskapliga mixen av ingenjörsämnen ihop med de ekonomiska och samhällsvetenskapliga ämnena är mycket uppskattad. Likaså det nära samarbetet med näringslivet och att utbildningen ligger i framkant. Redan under de tidiga delarna av utbildningen genomförs en del av studierna vid SII-labbet, Stena Industry Innovation Lab på Chalmers.

– Även framöver ska vi vara lyhörda för industrins behov. Arbetslivssamverkan är en viktig del i utbildningen och vi ser en potential att samverka ännu mer med näringslivet, inte minst med företagen runt om på Lindholmen, säger Susanne Kullberg.

Efter 10 framgångsrika år var det dags att hylla födelsedagsbarnet med ett storslaget jubileumsfirande. Studenterna fick ansvaret att arrangera firandet som genomfördes i början av 2020.

– Det var så snyggt arrangerat och vi hade så trevligt. Det var fina tal och uppträdanden, både av nuvarande studenter och alumner. Över 160 personer deltog och bland annat kom ett stort gäng från den från första omgången 2009. Även flera lärare och den första programansvariga, Cecilia Åberg, var på plats. Det var en riktig härlig feststämning och en fin hyllning till programmets första 10 år, säger Susanne Kullberg.

Text: Daniel Karlsson
Foto: Oliver Karlsson, Chalmers Film- & Fotocommitté

* Chalmers utbildning i Ekonomi och produktionsteknik, EPI, hade näst högst antagningspoäng bland landets samtliga högskoleingenjörsutbildningar vid antagningen hösten 2019. EPI-programmet landade på 18.53 i betyg/meritpoäng eller 1.35 i resultat på högskoleprovet, enligt Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik. Programmet hamnar därmed knappt efter Chalmers Design och produktutveckling som ligger i topp.

Publicerad: on 20 maj 2020.