Chalmersstudenter hjälper Lysekil med digitaliseringen

​Hur kan digitala lösningar underlätta tillvaron för människor, och samtidigt hjälpa Lysekils kommun att uppnå sin vision? Det har 120 studenter på industriell ekonomi funderat på under våren, i en kurs ledd av professor Robin Teigland.
​Livsmedel som levereras till din dörr, lättare hantering av bygglov, en medborgarportal som ökar insynen i kommunens arbete och nya sätt att använda tomma lokaler i vacker skärgårdsmiljö. Det här är några av de många kreativa idéer som studenterna i kursen "Management of Digitalization" har tagit fram i utmaningen ”The Lysekil Challenge”

Uppdraget för studenterna var att ta fram förslag på digitala lösningar till stöd för Lysekils kommuns vision Lysekil 2030. Kursen leddes av chalmersprofessorn Robin Teigland på institutionen för teknikens ekonomi och organisation, som forskar om hur digitaliseringen omvandlar vårt samhälle.

"The Lysekil Challenge", har många likheter med Robin Teiglands projekt i Peniche, Portugal, där målet är att hjälpa det portugisiska fiskesamhället att komma på fötter igen med hjälp av ny teknologi och innovativa lösningar.

Vinnaren av "The Lysekil Challenge" blev EcoViz, som har tagit fram en digital plattform för att hjälpa människor att bli mer miljösmarta.

ecoviz_750x340.jpg
Jan-Olof Johansson, kommunalråd i Lysekil, professor Robin Teigland, Chalmers, Michael Johansson, chef för hållbar utveckling, Lysekils kommun och Tove Andersson, digitaliseringsstrateg Lysekils kommun har granskat många kreativa idéer i utmaningen ”The Lysekil Challenge”

Såhär beskriver studenterna Samuel Andersson,Lucas Andrén, Oscar Antonsson, Henrik Edstrand, Karin Sjödin och Matthias Ydström själva sin innovation: Smarta sensorer mäter förbrukning av el, vatten och andra miljödrivare. Följ din minskade konsumtion i lättöverskådliga och interaktiva diagram. Tävla mot varandra – vem är miljösmartast?

Lysekils kommun vill nu arbeta för att ta vara på studenternas förslag, och utveckla samarbetet med Chalmers.

– Vår förhoppning är att samarbetet med professor Robin Teigland på Chalmers fortsätter. Dels genom att några studenter kanske arbetar vidare med idéerna i form av examensarbete och dels i form av forskningsinsatser och ytterligare kurssamarbeten. Jag hoppas att studenterna har haft lika roligt som vi under projektets gång och hoppas på fler framtida samarbeten mellan Chalmers och Lysekils kommun, säger Tove Andersson, digitaliseringsstrateg i Lysekils kommun.

– De 20 tävlingsbidragen innehöll lösningar inom en rad olika verksamhetsområden. Det har varit ett roligt och kreativt samarbete med Chalmers studenter. Att få möjlighet att möta en yngre generation med så många tankar och idéer är stimulerande. Det är imponerande vad de skapat på så kort tid. Både idéer, posters och filmer är genomtänkta och bra gjorda, säger Leif Schöndell, kommundirektör i Lysekil.

Text: Lysekils kommun och Ulrika Ernström
Foto: Lysekils kommun

Sidansvarig Publicerad: ti 30 jun 2020.