Upptäck Verapodden: Chalmers egen podcast

Bild 1 av 6
Nyfiken ko. Illustration: Carina Schultz
Verapodden Illustration: Carina Schultz
Formula Student. Illustration: Carian Schultz
Lina Nyberg läste till maskiningenjör på Chalmers och var klar år 2007. Nu är hon projektledare för nätanslutningen för den havsbaserade vindkraftsparken Aurora. Foto: Fotomontage, Pixabay, OX2
Ryttarens genväg – en senväg? Högre, snabbare och smartare. Häst hoppar över hinder.
Robin Teigland. Sköldpaddor och spöknät.
Nu i sommar presenterar vi nya avsnitt av Verapodden med personliga samtal kring aktuella frågor med forskare, studenter och alumner. Förutom alla intervjuer som redan är publicerade så kan du inom kort bland annat lyssna på Ola Benderius som berättar om förarbeteende, fisk-tv och självkörande farkoster, och så möter du studenter från årets upplaga av Formula Student som berättar om sitt arbete med racerbilen Freja. Illustration: Carina Schultz.

Verapodden är platsen där du möter forskare, studenter och alumner från Chalmers.  Förutom alla publicerade intervjuer så kan du i sommar få lyssna på personliga samtal med forskare som berättar om allt från framtidens mobilitet – nu och för tio år sedan till förarbeteende, fisk-tv och självkörande farkoster. Du möter också studenter från årets upplaga av Formula Student som berättar om sitt arbete med racerbilen Freja. 

Malin Avenius på Svalbard.
– Att ena gången träffa otroligt driftiga studenter som bygger smarta hopphinder på Scandinavium eller en egen eldriven racingbil – deras glädje över ingenjörsvetenskapen och deras framtidstro smittar. Arkivbild. Malin Avenius på Svalbard. Foto: Pia Sjögren.

Chalmers egen podcast – Verapodden – startade hösten 2023. Redaktör är vetenskapsjournalisten Malin Avenius. Kanske känner du igen henne från Vetenskapsradion och hennes reportage från Arktis eller serien Klimatinsikten om klimatvetenskapens långa historia. Första gången jag träffade henne var på en trappavsats på Universum under Vetenskapsfestivalen. Där hon stod tillsammans med den välkända primatologen Jane Goodall.

– Jag minns inte om jag var där som reporter eller om jag var moderator på något evenemang, men jag minns förstås mötet med henne. Det var inspirerande att träffa en pionjär som genom att våga bryta konventioner har gjort en så stor forskningsinsats.

Malin Avenius har ägnat sig åt att rapportera om forskning sedan 1990-talet då hon började jobba för Vetenskapsradion i P1. Idag arbetar Malin Avenius deltid som universitetsadjunkt i journalistik vid Göteborgs Universitet. 

Utöver klimatet och Arktis så har journalistiken ofta handlat om miljöfrågor, hav och marina resurser men också om nya rön inom teknik, fysik, kemi och medicin.

Vad är det bästa med att göra Verapodden?

– Det är mötena med den mångfald av personer och forskningsområden som finns på Chalmers. Jag tror inte att alla vet hur stor bredden är. Det handlar om saker som man lätt kan relatera till som individ, exempelvis sport, mat, hälsa, medicin – men också om stora samhällsfrågor som digitaliseringen och energiomställningen, som involverar flera vetenskapsområden. 

Och vad är roligast för dig personligen?

– Att ena gången träffa otroligt driftiga studenter som bygger smarta hopphinder på Scandinavium eller en egen eldriven racingbil – deras glädje över ingenjörsvetenskapen och deras framtidstro smittar. Att andra gången i lugn och ro, få ställa frågor till en forskare som har djup kunskap inom viktiga ämnesområden – det gör mig bättre på att förstå världen.

Vilken betydelse kan podden ha?

– Jag upplever att allt fler viktiga samhällsfrågor hänger ihop med teknik och naturvetenskap, men det finns kunskapsluckor i samhällsdebatten. Ett initiativ som Verapodden kan bidra till är att belysa vetenskapen och föra ut forskarnas perspektiv. Jag hoppas också att podden väcker intresse för studier inom de här ämnesområdena. Vi vill visa att studenter, alumner och forskare kan ha olika bakgrund, och att deras erfarenheter och kunskap spelar roll.  

Vad är mervärdet med just poddformatet?

– Det är personligt på ett helt annat sätt än vad en text är och publiceringsformatet gör att det finns tid och utrymme för reflektion. När samtalet är i fokus kan man diskutera på djupet. Många poddlyssnare uppskattar att göra annat medan de tar del av poddar. En röst i sitt öra samtidigt som man cyklar till jobbet eller står och diskar ger en känsla av närhet till den som pratar.

RELATERAT

Klimatinsikten (Vetenskapsradion) 
Vetenskapsfestivalen

Om Verapodden

I Chalmers Verapodd hör du personliga samtal med forskare, studenter, lärare och alumner. Vilka är deras erfarenheter, drivkrafter och visioner? Vad blir det av kunskapen från Chalmers?

Här är Verapoddens samtliga avsnitt

Projektledare: Cecilia Hillman & Maria Saline, Genie Initiative For Excellence

Originalmusik av Stefan Karlsson
Programledare, teknik & redigering: Malin Avenius
Producent: Anne-Christine Nordin.

Vera Sandberg blev Sveriges första kvinnliga ingenjör år 1917. Hon studerade som ensam kvinna bland 500 män. Idag är rymmer Chalmers tekniska högskola 10 500 studenter och en tredjedel är kvinnor.

Chalmers utbildningsprogram och kurser
30 kreativa tekniska grundutbildningar,
ett 40-tal masterprogram och två versioner av Tekniskt basår – på Chalmers finns något för alla.
Läs mer: Program och kurser. 

 

Skribent

Ann-Christine Nordin