Om kossor, klimatet och ett grönt pulver

Bild 1 av 1
Christel Cederberg
Christel Cederberg forskar inom området hållbar mat- och bioenergiproduktion, nuvarande projekt är inriktade på gräsbaserade bioraffinaderier, matsystem med förbättrad näringskretslopp samt åtgärder för ökade kolsänkor i mark och skog. Foto: Malin Avenius.

Sommaren 2023 visade hur ett nytt klimat kan påverka matproduktionen. Det är hög tid att fundera över vad vi kan odla i framtiden, menar Christel Cederberg, biträdande professor i hållbara jordbrukssystem.

I Verapodden berättar hon att kossor är bättre än sitt rykte, varför det kanske inte är så smart att äta mycket kyckling och hur vanligt gräs kan bli en del av din egen kost i framtiden.

Lyssna på Verapodden avsnitt 1

Relaterat:

Om Verapodden

I Chalmers Verapodd hör du personliga samtal med forskare, studenter, lärare och alumner. Vilka är deras erfarenheter, drivkrafter och visioner? Vad blir det av kunskapen från Chalmers?


Projektledare: Cecilia Hillman & Maria Saline, Genie
Originalmusik av Stefan Karlsson
Programledare, teknik & redigering: Malin Avenius
Producent: Anne-Christine Nordin.

Vera Sandberg blev Sveriges första kvinnliga ingenjör år 1917. Hon studerade som ensam kvinna bland 500 män. Idag är rymmer Chalmers tekniska högskola 10 500 studenter och en tredjedel är kvinnor.

Christel Cederberg
  • Biträdande professor, Fysisk resursteori, Rymd-, geo- och miljövetenskap
Maria Saline
  • Projektledare, Lednings- och högskolegemensamt stöd, Chalmers verksamhetsstöd
Cecilia Hillman
  • Enhetschef, Kommunikationsavdelningen, Chalmers verksamhetsstöd

Du kanske också är intresserad av