Två chalmersprofessorer belönas av Göteborgs stad

​Göteborgs Stads förtjänsttecken delas ut till personer som gjort betydande insatser för staden. I år får två verkliga chalmersprofiler utmärkelsen: Per-Olof Nilsson och Ann-Sofie Sandberg.

​Ann-Sofie Sandberg

Syntolkning: foto på Ann-Sofie Sandberg.Professor Ann-Sofie Sandberg har under lång tid byggt upp ämnet livsmedelsvetenskap på Chalmers. Samtidigt har hon bidragit till livsmedelsområdets utveckling i både staden och regionen. Hon har också kunnat se en nationell utveckling som lett fram till att Sverige skaffat en livsmedelsstrategi och att ämnets status stärkts.

– Det känns självklart roligt! Andra utmärkelser jag fått har varit inriktade på forskning. Det här visar att det jag gjort haft betydelse för samhället. Dessutom är det bra att Chalmers och vårt ämnesområde uppmärksammas, säger Ann-Sofie Sandberg.
 

Per-Olof Nilsson

Syntolkning: foto på Per-Olof Nilsson.Fysikprofessor Per-Olof Nilsson har genom åren inspirerat tusentals studenter i alla åldrar. Han har skapat engagemang med sina populära fysikleksaker och lockat stora skaror till sina vetenskapscaféer och många andra aktiviteter.
 
– Det här visar verkligen hur viktigt det är att kommunicera vetenskap till allmänheten. Mest av allt är jag glad å Chalmers vägnar, eftersom det är oerhört angeläget att låta allmänheten ta del av vetenskapen. Det är grundläggande i varje demokratiskt samhälle, säger Per-Olof ”P-O” Nilsson.
 
 

Förtjänsttecknet, som består av en förgylld silvernål med märke och en Poseidonstatyett, delas ut den 4 juni vid en ceremoni i Konserthuset.
 
 

Publicerad: on 16 maj 2018.