7. Hållbar energi för alla

7. Hållbar energi för alla

På Chalmers sker en uppsjö av forskning, utbildning och innovation inom området hållbara energilösningar. 

En forskargrupp vid institutionen för kemi och kemiteknik har hittat ett sätt att lagra värmeenergi i upp till 18 år. Med en specialdesignad molekyl kan energi från solens strålar lagras, för att sedan avge värmen igen när den behövs. Forskarna utvecklar nu en fönsterfilm som skulle kunna ta udden av den värsta värmen mitt på dagen och istället fördela den jämnt från morgon till kväll.

En stor utmaning handlar om batterier till det starkt växande antalet elbilar. Batterierna innehåller värdefulla men svårutvunna metaller och mineraler. Idag finns ingen kostnadseffektiv återvinning av litiumjon-batterier men en forskargrupp inom industriell materialåtervinning utvecklar en ny energisnål metod som ska kunna extrahera koppar, kobolt, nickel och litium var för sig - vid relativt låga temperaturer.

För att få hållbara energilösningar som tex solenergiteknik att tas i bruk i stor skala behövs nya och innovativa affärsmodeller. Det konstaterar forskare på institutionen för teknikens ekonomi och organisation. De har tittat på lösningar från USA, Japan och Tyskland för att hitta gångbara modeller för svenskt näringsliv. Det kan till exempel handla om tredjepartsägande eller teknikleasing.

Bränslecellen har hittills varit för dyr för att slå igenom som energi- och transportlösning. En forskargrupp på institutionen för kemi och kemiteknik utvecklar nya material som kan få cellen mer effektiv och gör den billigare.


Styrkeområde Energi samordnar både externa och interna nätverk inom energiområdet, bedriver omfattande forskningsprojekt samt kommunicerar energirelaterad forskning.

Styrkeområde Materialvetenskap samlar och stärker Chalmers materialforskning som har potential att leverera nya innovativa lösningar på energiutmaningar.Hitta fler projekt genom att söka i Chalmers forskningsdatabas research.chalmers.se.

Chalmers campus används som levande laboratorium där nya energilösningar kan testas i urban miljö. Läs mer om det via Five star campus.

Sidansvarig Publicerad: to 02 jan 2020.